Izdvojene vestiSvet

Гренел: Многи у САД су фрустрирани јер нема примене Вашингтонског споразума

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.11 – Бивши амерички изасланик за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је данас да је на Kосову био у својству приватног грађанина, а не као представник америчке администрације, али је додао да су многи у САД фрустрирани јер се не примењује Вашингтонски споразум.

“Kао прво, ја више нисам са владом САД. Долазим овде у својству приватног грађанина. Овде сам само као приватни грађанин из Трампове администрације и долазим јер смо фрустрирани”, навео је Гренел у обраћању новинарима на прелазу Мердаре, преноси Kосово онлајн.

Некадашњи амерички дипломата је истакао да су многи у САД фрустрирани, јер се не примењује историјски “економски договор који је постигнут у Белој кући”.

“Многи из Трампове администрације и многи Американци су фрустрирани и то зато што смо видели историјски договор – економски, који смо договорили за људе Kосова и људе Србије. То није урађено за владе. Није било за политички, него економски развој”, рекао је Гренел.

Према његовим речима, превише људи младих са Kосова и Србије се преселило у Немачку, Мађарску, Пољску јер нису могли да добију добре послове.

“Ако погледате шта смо испреговарали. Почели са историјским летом између Приштине и Београда. То смо урадили јер су нам пословне заједнице рекле да нам је то потребно да би дошли послови. Многи на Западу мисле да и даље траје конфликт у региону, и онда се послови не селе овде, тако да оно што се догодило последњих неколико недеља је фрустрирајуче за САД”, рекао је Гренел.

Он је истакао да “у САД желе да виде да се овај економски договор примењује”.

“За једну годину обе стране су пристале да ће стати с кампањом за признавање и непризнавање. Та тачка је била историјска, да се концетришемо на економски развој. И да примените све договоре у вези железничког и друмског саобраћаја, да имате отворену границу, видели бисте како привредници из САД и са Запада долазе и праве послове. То је могло да буде урађено у последњих 14 месеци, а уместо добрих послова за Kосово и Србију, имали смо мало напретка и то нас фрустрира. Ово није због Трампа, влада, него младих људи јер желимо да млади људи остану у региону и имају добро плаћене послове. Јер смо 20 година причали о политици, а не о економском напретку”, рекао је Гренел.

Он је истакао да “амерички бизнисмени желе да долазе овде и стварају послове”.

“Ово што ја радим, поново наглашавам у приватном сектору, сада сам био неколико дана у Албанији, провео неколико дана на Kосову, и возим се ка Београду и провешћу наредних неколико дана у Београду.

Покушавам да нађем економске прилике да амерички и западни бизнисмени улажу новац овде и праве послове. Сада, када сам ван администрације покушавам да урадим шта могу да доведем приватни сектор. Начин да се то уради јесте да владе примене споразум. Зауставите политику и хајде да стварамо послове”, рекао је Гренел.

Back to top button