Društvo

Грип стигао у Србију, потврђен први случај у овој сезони

СрбијаРеално/БЕОГРАД/16.12 – На територији Србије потврђен је први случај грипа у сезони 2021/2022, саопштио је данас Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“.

У саопштењу је прецизирано да је „Батут“ 15. децембра по подне, од Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, добио потврду о првом случаја инфекције вирусом грипа типа А (Х3) у Београду.

„Батут“ истиче да је, као и у већини претходних сезона надзора над грипом, лабораторијска потврда вируса у ово доба године очекивана.

У саопштењу се подсећа да прошле сезоне 2020/2021. није било лабораторијске потврде инфекције вирусом грипа.

Указује на то да је најефикаснија мера превенције инфекције вирусом грипа је вакцинација, као и да је вакцина против грипа најсигурнији и најбезбеднији вид индивидуалне и колективне заштите.

Поред вакцинације препоручују се и опште мере превенције: избегавање блиских контаката са оболелим особама, хигијена дисајних путева (покривање носа и уста приликом кијања и кашљања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, а руке опрати текућом водом и сапуном), проветравање просторија, избегавање боравка у затвореним просторима где се налази велики број људи.

Back to top button