Svet

Grupa demokrata povukla predlog u vezi politike prema UKR

SrbijaRealno/Vašington/27.10.22. – Grupa američkih progresivnih demokrata objavila je pa povukla pismo u kojem se apeluje na Belu kuću da inicira pregovore o kraju rata u Ukrajini, saopštila je čelnica Progresivnog kokusa Pramila Džajapal.

“Kongresni Progresivni kokous povlači pismo Beloj kući u vezi sa Ukrajinom. Pismo je napisano pre nekoliko mesec i nažalost objavili su ga naši saradnici pre nego što smo ga pažljivo pregledali”, rekla je Džajapal, prenosi Glas Amerike.

Pismo je potpisalo 30 članova kokusa i objavljeno je u ponedeljak, zbog čega su neke demokrate protestovale, jer se bliže kongresni izbori na kojima je Demokratska partija u riziku da izgubi kontrolu nad Kongresom.

Takođe, zahtev ove grupe demokrata se podudario sa politikom republikanaca koji takođe predlažu smanjenje vojne i humanitarne pomoći Ukrajini.

Nekoliko članova Progresivnog kokusa je u odvojenim saopštenjima iskazalo podršku Ukrajini i podsetilo da su glasali za slanje milijardi dolara pomoći toj zemlji.

Neki su ukazali i na to da su pismo potpisali pre nekoliko meseci i da se situacija sada promenila.

“Tajming u doplomatiji je sve. Potpisala sam pismo 30. juna, od tada se mnogo toga promenilo. Danas ga ne bih potpisala”, napisala je demokratska predstavnica Sara Džejkobs na Tviteru.

Predstavnik republikanaca Kevin Mekarti rekao je da republikanci u Kongresu neće slati “blanko čekove” Ukrajini ako dođu na vlast.

Neki su to protumačili kao obustavu pomoći Ukrajini, mada članovi Republikanske stranke tvrde da im to nije namera, navodi Glas Amerike.

Back to top button