Izdvojene vestiSvet

Gutereš: Huti moraju da poštuju rezoluciju SB

SrbijaRealno/Njujork/13.01.24. – Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterš izjavio je da jemenski pobunjenici Huti moraju da poštuju rezoluciju Saveta bezbednosti kojom se zahteva hitan prekid svih napada na brodove u Crvenom moru.

Gutereš je obavešten o vazdušnim napadima SAD i Velike Britanije, uz podršku drugih zemalja, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, preneo je AP. On je pozvao sve nacije koje “brane svoja plovila od napada da to učine u skladu sa međunarodnim pravom, kako je navedeno u rezoluciji”. Savet bezbednosti je u sredu odobrio rezoluciju sa 11 glasova. Među četiri zemlje koje su bile uzdržane bile su Rusija i Kina.

Pored osude i zahteva za zaustavljanje napada Huta, rezolucija je implicitno osudila glavnog snabdevača Huta oružjem, Iran. Dižarik je rekao da generalni sekretar, takođe, poziva sve strane “da dodatno ne eskaliraju situaciju u interesu mira i stabilnosti u Crvenom moru i širem regionu” i “da izbegavaju akte koji bi mogli dodatno da pogoršaju situaciju u samom Jemenu”.

Back to top button