Svet

Gutereš: Izgledi za mir u Ukrajini opadaju, raste verovatnoća eskalacije

SrbijaRealno/Njujork/07.02.23. – Izgledi za postizanje mira u Ukrajini opadaju, dok verovatnoća dalje eskalacije sukoba raste, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, izrazivši bojazan da svet klizi u „rat većih razmera“. Govoreći Generalnoj skupštini o svojim prioritetima za 2023. godinu, generalni sekretar UN je rekao da je planeti potreban “mir u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom”.

„Bojim se da svet ne ulazi u širi rat. To radi širom otvorenih očiju,“ rekao je Gutereš. Prema njegovim rečima, sudnji dan je bliži nego ikad, „vreme je da se probudimo i delujemo“, a nuklearne sile prvo moraju da odustanu od upotrebe nuklearnog oružja generalno. Šef humanitarnih poslova UN Martin Grifits izjavio je da je za skoro 40 odsto stanovništva Ukrajine potrebna pomoć, u kontekstu više od 7.000 smrtnih slučajeva civila i široko rasprostranjenog razaranja. Informišući Savet bezbednosti o trenutnoj humanitarnoj situaciji na terenu, on je naveo da su kuće, škole i bolnice u Ukrajine uništeni, a čitavi gradovi teško oštećeni.

„Ovo nasilje ne pokazuje znake smirivanja“, rekao je on, podsećajući na nedavne vazdušne napade i potresne scene iz svoje decembarske posete Ukrajini. Grifits je ukazao na „kolosalne izazove“ izazova sa kojima se narod Ukrajine suočava, od raširenog seksualnog nasilja i trgovine ljudima, do užasne štete na infrastrukturi. Grifits je podsetio da UN pružaju pomoć, a humanitarne operacije su se eksponencijalno proširile u protekloj godini. Istakao je da su konvoji isporučili pomoć za spasavanje života u selima blizu linije fronta u ruralnim delovima Donjecke, Zaporoške, Hersonske i Harkovske oblasti.

„Više od 650 humanitarnih organizacija sada radi u svim ukrajinskim oblastima“, naveo je on. Naglasio je da pomoć mora da dopre do više ljudi i češće. „Moramo nastaviti da se čvrsto zalažemo u svim aspektima da zaustavimo humanitarnu katastrofu i patnju ukrajinskog naroda i da se pozabavimo dubokim globalnim implikacijama ovog rata na globalne cene hrane i energije, trgovinu i lance snabdevanja, kao i na pitanja nuklearne bezbednosti“, zaključio je Grifits.

Back to top button