Svet

Гутереш: Навала на фосилна горива због рата у УKР је изговор

СрбијаРеално/УН/14.06.22. – Трошење новца на истраживање нових налазишта угља, нафте и гаса због рата у Украјини је изговор и „заблуда“, сматра генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш.

Шеф УН каже да је глобални енергетски микс „напукао“ и да ће више угља само појачати утицај од „пошасти рата, загађења и климатске катастрофе“, додајући да је обновљива енергија мировни план за 21. век.

У видео обраћању на шестом аустријском светском самиту у Бечу, Гутереш је поново прозвао земље због њиховог континуираног ослањања на фосилна горива, наводећи да национални планови за смањење емисије угљеника „једноставно нису довољно добри“, преноси британски јавни сервис Би-Би-Си (ББЦ). Он је указао на неповезаност између ставова научника и грађана који траже акцију и тромости влада које „вуку ноге“.

Рат у Украјини је поново ставио у фокус фосилна горива у многим земљама које су забринуте за енергетску безбедност и настоје да повећају сопствену производњу фосилних горива како би мање зависиле од руских испорука. Један број земаља је сигнализирао да ће сагорети више угља у кратком року, док друге настоје да повећају увоз гаса. Европска унија у целини жели да оконча ослањање на руске испоруке нафте и гаса до 2027. године, али лидери признају да ће због тога несумњиво бити коришћено више других фосилних горива у наредне три године.

Гутереш је у говору поновио став да би овај краткорочни одговор могао да залупи врата реализацији кључних климатских циљева. Париским споразумом о клими, државе су се сагласиле да покушају да ограниче раст глобалне температуре на 1,5 степени Целзијуса у овом веку, у односу на ниво из прединдустријске ере. То значи да се емисије гасова који загревају климу морају суштински преполовити до 2030. године.

Гутереш је оценио да нови пројекти за истраживање нафте и гаса и изградњу додатне инфраструктуре за фосилна горива представљају „заблуду“ и још једном поновио свој ранији апел за брзо укидање коришћења угља и драстично подизање потрошње енергије из обновљивих извора као што су ветар и сунце.

„Да смо у прошлости масовно улагали у обновљиве изворе енергије, не бисмо били тако драматично препуштени на милост и немилост нестабилностима на тржиштима фосилних горива“, рекао је он и поручио да би бирократске процедуре и бирократију требало брзо реформисати како би се убрзало спровођење пројеката обновљиве енергије.

Back to top button