Srbija

Haradinaj: ZSO bi trebalo da bude deo konačnog sporazuma BG i PR

SrbijaRealno/Priština/23.12.22. – Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da bi Zajednica srpskih opština (ZSO) trebalo da bude deo konačnog sporazuma Beograda i Prištine.

Haradinaj je u intervjuu za Glas Amerike na albanskom jeziku ocenio da vlada u Prištini treba pažljivo da rešava situaciju na severu pokrajine i da je neophodan „intenzivniji dijalog sa lokalnim Srbima“. On je pozvao Srbe da uklone barikade i izrazio uverenje da će i Priština i međunarodni faktori „sve njihove brige tretirati sa poštovanjem i pažnjom“. Kaže da, iako su uklanjanje barikada i povratak Srba u institucije uslovljeni formiranjem ZSO, to nisu pitanja koja mogu biti rešena u jednom danu.

Na pitanje o zahtevu američkog izaslanika za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara da razgovori o osnivanju počnu odmah, Haradinaj kaže da je ZSO sada dobila na težini. „To je bila moja briga u prošlosti, takođe sam molio Kurtija da bude oprezan sa ovim jednostranim akcijama, jer će onda biti zahteva da se to nazove jednostranim. Sada smo došli u situaciju da se već istražuje kazneni pristup prema vladi i premijeru zbog njegovih jednostranih ili iznenađujućih postupaka na terenu. Ovo je novi zahtev koji proizilazi iz situacije na terenu i jednostranog delovanja Kurtija“, rekao je Haradinaj.

Back to top button