Svet

Хиљаде људи на протестима деснице у Тел Авиву

СрбијаРеално/ТЕЛ АВИВ/8.12 – Најмање 1.500 људи изашло је на демонстрације деснице против владе на тргу Хабима вечерас у Тел Авиву , а окупљенима су се обратили посланици Ликуда, укључујући Амира Охана, Ели Коена и Галита Дистела Атбарјана, и посланици религиозних циониста Безалел Смотрич и Итамар Бен-Гвир.

Учесници протеста су изнели своје неслагање против свргавања бившег премијера Бењамина Нетањахуа, као и против укључивања исламистичке партије Раам у владу и напора коалиције да реформише питања која се односе на религију и државу.

Смотрич се обратио онима за које каже да су то „они који верују да имамо моћ да променимо и срушимо ову лошу владу и на њено место успоставимо јеврејску и ционистичку владу за Израел“.

Позвао је на „поправљање правосудног система“, као и на одржавање статуса кво на Западном зиду и на питања религије и државе, „да би Израел остао јеврејска држава“.

Охана је окупљенима рекао да је добро видети људе који „устају против највеће крађе демократије у историји Израела“.

Бивши министар Ликуда оптужио је политичаре да су се „удружили са правосудним системом и медијима како би срушили премијера на функцији“.

Бен-Гвир је изјавио да Израелци „желе јеврејску и демократску државу, желе владу без терориста, желе пуну, пуну, потпуну десничарску владу“.

Демонстранти су држали натписе да је премијер Нафтали Бенет „украо изборе” и да је „лажов” и „лопов”.

Други су држали постере на којима се каже да је Бенет дужан исламистима у Раам партији, за које тврде да су присталице тероризма.

Многи су држали знаке подршке Нетањахуу, укључујући један на коме је он изјавио: „Вратићу се“.

Нетањаху је позвао своје следбенике да присуствују скупу, али се сам није појавио.

Око 40 полицајаца је било присутно да обезбеђује догађај у срцу Тел Авива, који је завршен без инцидената.

Back to top button