Kultura

“ХОД СА ВОДОМ” представник Србије на Бијеналу у Венецији

СрбијаРеално/БЕОГРАД/27.11 – Пројекат “Ход са водом” уметника Владимира Николића и кустоскиње Биљане Цхирић, представљаће Србију на 59. Међународној изложби уметности Бијенала у Венецији, која ће бити одржана од 23. априла до 27. новембра следеће године.

Како је данас саопштено из Министарства културе и информисања, именовани комесар и Стручни савет за припрему наступа Србије на овој значајној манифестацији “донели су одлуку једногласно, узимајући у обзир критеријуме за вредновање пристиглих предлога пројеката предвиђених текстом конкурса”.

Према мишљењу комисије, предложени пројекат Владимира Николића и Биљане Цхирић је на најбољи могући начин испунио све пропозиције прописане текстом конкурса, “од уметничког квалитета, иновативности, јасне концептуализације и кореспондирања са централном темом манифестације, преко убедљивог предлога поставке, техничке и финансијске изводљивости, до репрезентатвних и угледних професионалних биографијиа уметника и кустоскиње, код нас и у свету”.

По речима комисије, то је оно што ће “значајно допринети успостављању и унапређењу међународне сарадње, али и афирмацији савремене уметничке сцене Србије у глобалним оквирима”.

Именована комесарка, директорка Музеја савремене уметности Београд Маријана Коларић, и Стручни савет који чине др Јерко Денегри, др Иван Грубанов, др Јасмина Чубрило, др Ана Ереш и др Сарита Вујковић прегледали су укупно 35 предлога, од чега је осам кандидата ушло у ужи избор.

Након тога, кандидати су имали прилику да додатно образложе своје пројекте током двадесетоминутног онлајн представљања.

Back to top button