Srbija

Хоргош ће имати још шест саобраћајних трака

СрбијаРеално/ХОРГОШ/21.12 – Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић потписао је данас на граничном прелазу Хоргош 1 Уговор о извођењу радова на реконструкцији и доградњи тог граничног прелаза ка Мађарској, у шта ће бити уложено нешто више од две милијарде динара.

Пројектом је, осим реконструкције неких од постојећих објеката у склопу ГП Хоргош, планирана и изградња четири саобраћајне траке, две за путничка возила и аутобусе на улазу у земљу, а две додатне саобраћајне траке за камионе на излазу из земље, као и траке за вангабаритна возила на улазу у Србију.

“У фокусу наше политике је слободан проток људи и робе и ово је максимум који ми можемо у овом тренутку да урадимо како бисмо омогућили бржи пролазак кроз овај гранични прелаз”, казао је министар Момировић.

Он је истакао да за неколико месеци можемо да очекујемо пуштање у рад прве деонице брзе пруге Београд-Будимпешта, односно деоницу од Београда до Новог Сада, па ће се тако од центра престонице до центра Новог Сада стизати за тридесетак минута.

Момировић је подсетио и на значај реконструкције пруге од Суботице до Сегедина, те најавио да се наредне године може очекивати и почетак радова на брзој саобраћајници од Бачког Брега до Накова, тачније од Сомбора до Кикинде, како би се и ти градови спојили, те да је у плану и проширење граничног прелаза Бачки Брег.

“То је пут којим се подиже економски стандард и плате, привлаче нови инвеститори и где свака професија може да изгради једно ново самопоуздање и ауторитет. Оваквим пројектима ми идемо ка заједничком циљу да просечна плата у Србији буде око хиљаду евра, а просечна пензија више од четири стотине евра”, истакао је министар Момировић.

Потписивању уговора присуствовао је и председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор, који је казао да су разлози за овај велики посао врло јасни.

“На овом граничном прелазу на годишњем нивоу прође 6,6 милиона путника, 1,2 милиона возила, више од 300.000 камиона и негде око 30.000 аутобуса. Мислим да те бројке саме по себи говоре да је овај прелаз неопходно стално обнављати, проширивати и прилагођавати захтевима и потребама свих. Овим проширењем подижу се и укупни капацитети читаве наше земље, што ће додатно допринети да они који размишљају о томе да инвестирају, то учине управо овде у Војводини, релативно близу границе. Мислим да је овај простор у задњих годину дана доживео неке развојне подухвате, или њихов почетак, који одавно ишчекујемо”, истакао је Пастор.

Уговор о извођењу радова је у име Владе Србије потписао Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић, у име Републичке дирекције за изградњу, помоћник директора Ðорђе Рогановић, а у име групе извођача на челу са београдском компанијом “Јадран” д.о.о, директор Никола Малбаша.

“Пројекат ће се одвијати у 12 фаза – прва је пројектовање, затим следе грађевински радови, радови на нискоградњи, електро-машински радови, као и озелењавање зелених површина. По завршетку пројекта, грађани ће добити две траке за путнички саобраћај и две додатне траке за теретни саобраћај”, рекао је Малбаша.

Back to top button