RegionSvet

Hrvatska obećala pomoć Ukrajini

SrbijaRealno/Zagreb/20.01.23. – Hrvatsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da će nastaviti da pomaže Ukrajini, uključujući i razminiranje.

Ministarstvo je to obećalo na sastanku u američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj, gde su se saveznici Ukrajine obavezali da nastave sa vojnom pomoći toj zemlji u sukobu sa Rusijom, ali nije bilo dogovora o isporuci tenkova Leopard 2 koje Kijev već dugo traži, prenosi hrvatska novinska agencija Hina. Hrvatsku su na sastanku predstavljali ministar odbrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera oružanih snaga Hrvatske Robert Hranj, navodi se u saopštenju ministarstva.

Na sastanku je devet država članica NATO obećalo Ukrajini novu vojnu pomoć za podršku u ratu s Rusijom, što uključuje projektile, PVO sisteme Stinger, PVO topove, obuku i drugu opremu i usluge. Nemačka je objavila da je potreban dogovor saveznika kako bi dala zeleno svetlo za isporuku tenkova nemačke proizvodnje Leopard 2 Ukrajini, te da će u slučaju konsenzusa brzo omogućiti isporuku.

Back to top button