Društvo

Имаћемо хладну и снежну зиму

СрбијаРеално/БЕОГРАД/3.12 -Постоји могућност да снег током ноћи падне и у нижим пределима, али су шансе за то веће у уторак, рекао је Метеоролог из РХМЗ Горан Михајловић.

Децембар је у Србији почео са температурама које су изнад просека, међутим, ускоро следи промена времена.

„Наоблачење и захлађење очекује се већ у току вечери и ноћи. Температура би у наредним данима била знатно нижа – рекао је Горан Михајловић, преноси РТС, а када је реч о снегу, њега већ има у планинским подручјима, поготово на југу – на Кукавици преко 20 центиметара.

Тамо где је добродошао, тамо га већ има, додао је и казао да што се тиче нижих предела, постоји шанса да га у току ноћи, петак на суботу, са падом температуре, буде понегде и у нижим пределима, с тим да он не би био у некој значајној висини, тако да они који се радују снегу неће се превише обрадовати.

Следећа шанса за снег у нижим пределима, можда нешто већа него у петак, јесте у уторак када би га могло бити и на подручју Београда, каже Михајловић, оцењујући да тада постоји шанса да се формира снежни покривач или да се барем виде пахуље.

„Извесније је да то буде у вишим деловима околине Београда, у смислу Космаја, Звездаре, Кошутњака, него у сремском и банатском делу града. У сваком случају, бар да видимо пахуље, постоји шанса у уторак. Свакако у току децембра ћемо имати снег“, каже Михајловић.

Наредних дана, према његовим речима, задржаће се нешто свежије и децембру примерено време, местимично облачно са кишом и са снегом на планинама.

„Током децембра се очекују падавине између 50 и 60 милиметара, што је у границама просека. Треба очекивати и снег свакако“, истакао је Михајловић и напоменуо да је још увек тешко рећи какво ће бити време за Нову годину.

Сачекаћемо можда неких седам до 10 дана пре самог 31. децембра, па ћемо моћи и нешто извесније рећи, указао је и додао да је сада заиста незахвално за тако дуг период додавати прогнозу. Што се тиче температура у децембру, јануару и фебруару, Михајловић наводи да за сада нема назнака неких екстремно ниских температура.

Свакако у суботу ујутро ће бити мраза, до минус пет. И током наредне седмице, пре свега први део наредне седмице, био би између минус три-четири и плус два на нивоу Србије. Други део седмице нешто више температуре. Тако да нећемо у краткорочном периоду имати неке изузетно ниске температуре, навео је.
Ипак, у току зиме очекује се појава хладног таласа, односно неколико дана у континуитету са ниским температурама, али, како је напоменуо, нема назнака да би он био дуготрајан и интензиван.

„У том смислу имамо једну просечно хладно зиму, са више снега него претходних година“, закључио је Михајловић.

Back to top button