Svet

Индијски војници грешком убили 14 цивила

СрбијаРеално/ЊУ ДЕЛХИ/5.12 – Најмање 14 цивила и један припадник службе обезбеђења грешком су убијени када је индијска војска отворила насумичну ватру у североистичној држави Нагаланд, саопштили су данас државни и војни званичници.

Напад се десио у околини села Отинг, на граници са Мјанмаром, током операције специјалих индијских снага против побуњеника, а пуцњава је почела када је пролазио камион са око 30 радника у руднику.

Неименовани члан војске испричао је да су војници запуцали ка камиону, након што су добили информацију да се у тој области крећу побуњеници и да је прво убијено шест људи, преноси АП.

Окупљени житељи села су потом запалили два војна возила, а војници су тада пуцали на њих и убили још седам људи, навео је војни званичник који није желео да открива идентитет, јер није имао дозволу да говори за медије, наводи се у извештају америчке новинске агенције.

Индијски министар унутрашњих послова Амит Шах изјавио је да је “ужаснут” поводом вести о убиствима цивила у трагедији која се десила синоћ. Главни министар Нагаланда Неифију Рио рекао је Ројтерсу да ће бити проведена истрага и кривци кажњени. Он је додао да се догодио пропуст обавјештајне службе.

У нападу је повређено најмање 12 цивила и неколико припадника снага безбедности, саопштио је званичник федералног Министарства одбране у Нју Делхију. Локално становништво у Нагаланду често оптужује војне снаге да погрешно нападају цивиле у својим операцијама против побуњеничких група.

Демонстранти су бацали каменице и палили подручја око кампа у Джакхами који припада безбедносним снагама у индијској држави Нагаланд, дан након што су одбрамбене снаге грешком убиле најмање 14 људи, саопштили су данас званичници те земље.

Напољу је маса људи која гађа камп камењем, рекао је за Ројтерс један безбедносни званичник који није желео да буде именован, а био је окружен бесним демонстрантима.

Back to top button