Svet

Italijanski ministar spoljnih poslova razmatra mogućnost slanja borbenih aviona u Кijev

SrbijaRealno/Rim/21.02.23. – Slanje italijanskih borbenih aviona u Ukrajinu je gotovo nemoguće, izjavio je potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.
Dan ranije je la Repubblica, pozivajući se na izvore, pisala da bi Italija mogla Ukrajini da obezbedi do pet borbenih aviona starog modela, ali će isporuke uslediti tek nakon sličnih koraka evropskih saveznika, jer Italija neće preuzeti vođstvo po ovom pitanju.

„Još nismo razgovarali o tome, ali u ovom slučaju ćemo morati da koordiniramo sa saveznicima, da razumemo kakvu će letelicu poslati, jer nema smisla snabdevati Ukrajince različitim modelima, onda postoji problem. Ukratko, čini mi se skoro nemoguće poslati italijanske lovce“, rekao je Tajani u intervjuu listu La Stampa.

Govoreći o nedostatku zapadne municije za ukrajinsku vojsku, vicepremijer Italije je rekao da se na evropskom nivou razmatra „mogućnost zajedničkih ugovora“, po analogiji sa proizvodnjom vakcina protiv zaraze korona virusom.
Tajani je takođe napomenuo da će nakon odobrenja šestog paketa vojne pomoći Кijevu, u roku od nekoliko nedelja biti izvršena isporuka sistema PVO Samp/T u saradnji sa francuskom stranom.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini. Pres-sekretar predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov primetio je da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi uspehu rusko-ukrajinskih pregovora i da će imati negativan efekat.

Lavrov je naveo da su SAD i NATO direktno uključeni u sukob u Ukrajini, „uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja… na teritoriji Velike Britanije, Nemačke, Italije i drugih zemalja“, prenosi Ria

Back to top button