Srbija

Иванишевић на отварању 8. Међународне конференције о туризму и угоститељству – МЕКСТ 2021.

СрбијаРеално/НОВИ САД/26.11 – Свечана сала Хотела ,,Парк“ данас је била место окупљања око 500 учесника, почасних гостију и студената туризмологије и хотелијерства, поводом свечаног отварања овогодишње, осме Међународне конференције студената туризма и хотелијерства – МЕКСТ 2021, а и ове године, у складу са трендовима светског туристичког тржишта, конференција је посвећена једном од најзначајнијих аспеката развоја туризма, односно запошљавању младих стручњака, те очувању радних места у туризму, хотелијерству и угоститељству.

Покрајински секретаријат за привреду и туризам Ненад Иванишевић подржао је манифестацију као једну од водећих у региону и Европи посвећену будућим професионалцима из области туризма, угоститељства и хотелијерства.

Иванишевић је учествовао је на свечаном отварању конференције, која већ осму годину заредом окупља признате стручњаке из тих области, а ове године и дигиталног маркетинга, као и учеснике из земље и иностранства.

,,Веома је важно то што се конференција МЕКСТ одржава у Новом Саду, који постаје и центар конгресног туризма. Данас се окупља око пет стотина људи који неколико дана проводе у нашем граду, што је важно и за хотелску индустрију, која је у току пандемије имала велика искушења и успела, на неки начин, да преживи захваљујући државној помоћи. Поред тога, значајно је да се млади упознају, јер ће сутра бити угоститељи или хотелијери и ако буду имали добру праксу, моћи ће да је пренесу, а када буду имали проблем, моћи ће да га поделе и нађу заједничко решење“, рекао је Иванишевић.

Додао је да Покрајина већ годинама подржава ову манифестацију са идејом да се корисници средстава на конкурсима Секретаријата повежу са студентима одговарајућих професија, а студенти са потенцијалним послодавцима.

„Нема боље улоге од повезивања студената који заврше факултет у овој струци са послодавцима којима су потребни добри радници, а ово су све добра деца“, рекао је секретар и најавио нова улагања у конгресе, манифестације и туристичку привреду.

Један од циљева конференције МЕКСТ јесте промоција омладинског туризма наше земље и подстицање мобилности младих у региону, као и стварање простора за размену креативних идеја, знања, искустава, за лично и професионално усавршавање, умрежавање и упознавање људи, који представљају вредан ресурс ове области.

Према речима организатора, стручни тим пружа подршку младима у сфери развоја туризма и угоститељства, са идејом да МЕКСТ на једном месту окупи све оне који имају дугогодишње искуство у привреди, а у потрази су за квалификованим кадром, за креативним, образованим младим људима који желе да стекну практична знања и оперативно се баве туризмом. Високошколским установама на овај начин нуде и простор да представе своје студијске програме, као и да остваре сарадњу са потенцијалним партнерима у понуди практичних знања и искустава својим студентима, да се повезују и улажу своје ресурсе у развој туризма, као глобалног, вишедимензионалног друштвеног феномена.

Back to top button