Politika

Изабрани додатни чланови РИК-а

СрбијаРеално/БЕОГРАД/ 29.11 – Вечерас је Републичка изборна комисији изабрала додатних 12 чланова, шест чланова и шест заменика из опозиционих странака које нису у парламенту, и оне које су бојкотовале изборе и оне које нису прешле ценсус од три одсто.

На тај начин усвојен је предлог председника Скупштине Ивице Дачића, а новоименовани чланови, као и заменици су стручњаци за изборно право и изборни процес.

Изабарни су Владимир Матић, Срђан Видовић, Бисерка Живковић, Милош Томашевић, Жељка Радета и Мирослав Васић, а њихови заменици Гордана Радић, Срђан Сандић, Марица Бурсаћ, Зорица Симеуновић, Горан Михајловић и Борис Бутулија.

Иначе у Скупштини Србије је почела седница на којој је на дневном реду Предлог Одлуке о допунама одлуке о престанку функције и именовању чланова у РИК, а који је по хитном поступку предложио председник парламента Ивица Дачић.

Дачић је нагласио да је за сутра сазвао нову седницу посвећену уставним амандманима.

Седница је почела позивом Дачића да минутом ћутања буде одата пошта преминулом посланику Социјалистичке партије Србије Милутину Мроњићу (79).

Председник парламента рекао је да ће састав РИК-а бити исти и за изборе и за референдум, а на почетку је свих 172 посланика једногласно гласало за престанак функције и именовање чланова РИК.

Пред посланицима је био и Предлог Александра Мартиновића, који је предложио правнике – Немању Поповића и Джемила Сијарића, а за заменике Бранибора Јовичића, Ениса Зековића и Марину Марковић. Избор чланова РИК-а према оцени посланика показатељ су демократије а како је рекао посланик социјалиста Ђорђе Милићевић “одраз одговорности, озбиљности и посвећености већине у парламенту, владајуће коалиције у имплементацији договора међустраначког дијалога који се водио на два колосека”.

За посланика Александра Мирковића је “заиста исторјиски дан што се тиче демораткије и паламетаризма у Србији и показатељ да је данас у Србији ниво демокатије на највећем могућем нивоу”.

За ПУПС је, како је рекао Стефан Кркобабић, било задовољство да гласа за чланова РИК-а, јер је то у интересу грађана.

Посланик Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић оценио је као добро то што су представници опозиције ипак добили представнике у РИК-у како би се изборима дао легитимитет.

Јединствена Србија сматра да је тиме владајућа коалиција показала да жели да оџи реч и створи повољну климу за изборе.

Back to top button