SrbijaSvet

Izgradnja gasne veze Bugarska-Srbija počinje sutra

SrbijaRealno/Sofija/31.01.23. – Predsednici Srbije i Bugarske, Aleksandar Vučić i Rumen Radev, prisustvovaće sutra početku radova na izgradnji gasnog interkonektora između Srbije i Bugarske na bugarskoj teritoriji, saopštila je pres službe bugarskog predsednika.

Međusistemska gasna veza „Bugarska-Srbija” (IBS) u Srbiji biće dužine 109 kilometara, a ukupna dužina dvosmernog gasovoda kroz obe države je 170 kilometara, od Novog Iskara u blizini Sofije do Niša, navodi se u saopštenju koje su prenele Novinite. Gasovod je kapaciteta 1.8 milijardi kubnih metara gasa godišnje i predstavlja projekat od zajedničkog interesa za Evropsku uniju. Skupu povodom početka radova na izgradnji gasovoda prisustvovaće i ministri energetike obe zemlje, Rosen Hristov i Dubravka Đedović, kao i izvršni direktor Bulgartransgaza Vladimir Malinov, navodi se u saopštenju.

Ukupna vrednost gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska, prema proceni Evropske investicione banke, iznosi 85,5 miliona evra, od kojih EIB u vidu kredita obezbeđuje 25 miliona evra, 49,6 miliona je bespovratno sufinansiranje EU iz IPA fondova, dok će se ostatak troškova pokrivati iz budžeta Srbije i sopstvenih sredstava JP „Srbijagas“. Gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativni rad sredinom ove godine. Radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš – Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata. Sporazum o izgradnji gasovoda Niš – Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Back to top button