Beograd

Измењен режим рада 65 линија у Београду, нормализација саобраћаја у наредних неколико сати

СрбијаРеално/БЕОГРАД/12.12 – Све дежурне екипе у Београду су на терену и у наредних неколико сати саобраћај ће бити у потпуности нормализован, најавио је заменик градоначелника Горан Весић и истакао да је на улицама тренутно 45 градских и 20 приградских и локалних линија које су скраћене или преусмерене.

“Већина њих је преусмерена, то се односи на 45 градских линија. Скоро 20 стабала је потпуно препречило саобраћај, имамо пет пријављених бандера које су пале”, рекао је Весић у Оперативно-контролном центру Секретаријата за јавни превоз.

Забележено је више од 100 пријава грађана за дрвеће које је пало, а како је истакао Весић, приоритет је дат улицама у којима функционише градски превоз.

“У овом тренутку определили смо се да радимо само оно што је најнеопходније, а то је да ослободимо улице како би функционисао јавни превоз, а онда ћемо током поподнева и сутрашњег дана отклањати друге последице, попут оних када неко дрво падне на паркинг или у парку, што у овом тренутку не смета јавном превозу”, поручио је Весић.

Циљ је да до вечерас све линије јавног превоза нормално функционишу, истичући да су све екипе Београд пута на терену.

“Kомунални милиционери чисте испред болница, клиничко-болничких центара, ту су радници Градске чистоће, Паркинг сервиса, Зеленила, који чисте прилазе вртићима, школама, јавним институцијама, домовима здравља, аутобуска стајалишта”, рекао је Весић.

Kаже, у рад је укључено и шест екипа Градског зеленила који уклањају стабла, као и 12 екипа из јавне расвете.

“Великом борбом свих запослених у комуналном систему успели смо да одржимо улице проходним. Читаву ноћ ћемо бацати со како бисмо спречили појаву леда”, казао је и апеловао на суграђане да воде рачуна, поготово због појаве поледице.

Весић је рекао и да ниједна линија градског превоза није укинута, али да има 65 измењених или преусмерених.

“Због застоја на терминусу Звездара линија 65 сада ради на релацији Омладински стадион-Бежанијска коса, док је линија 89 преусмерена улицом Аце Јоксимовића. Такође, линија 507 је скраћена до улице Ослобођења због застоја у улици Илије Милићевића, а линије 47, 50, 54, 94, 59 су због снежних наноса у улици Борска на Миљаковцу у блокади. Измењен режим рада је и за линије 409, 42, 59, 78, 26л, 39, 308, 35, 403, 407л, 34, 66, 25, 25п, 26, 91, 33, 37, 50, 89, 601, 604, 605, 610, 52, 53, 56, 15, 67, 68, 71, 72, 75, 706, 704, 707, 84. Уколико грађани имају проблем у саобраћају због снега, могу се обратити Секретаријату за јавни превоз, као и Беоком сервису”, подвукао је Весић.

Јовица Васиљевић из Секретаријата за јавни превоз нагласио је да Оперативно-контролни центар Секретаријата за јавни превоз ради 24 сата, али да су због обилних падавина појачана дежурства.

“Имамо више од 500 градских, приградских и локалних линија које пратимо и покривамо, све време смо у комуникацији са Београд путем и осталим јавно-комуналним предузећима, како би на време преусмерили све линије”, рекао је Васиљевић.

Напомиње да информације стижу из минута у минут и наводи да је најпроблематичнији приградски део “због потеза који имају планинске услове одвијања јавног превоза”. Васиљевић наглашава да у Оперативно-контролном центру раде искусни људи, те да су трасе куда се врши преусмеравање линија познате.

Закон налаже да четири сата по престанку падавина морају да буду очишћене улице првог приоритета, а у престоници су то оне којима саобраћа градски превоз. То је тачно 1.900 километара у Београду. Улице се чисте све време, али пошто снег све време пада – на понеким саобраћајницама ипак има снега. Пред овога, 48 сати по престанку падавина чисте се улице другог приоритета, а то је 500 километара улица у престоници.

Дежурне екипе у Београду раде и више него што је то законски предвиђено.

Back to top button