Izdvojene vestiSvet

Borelj: Izrael nema pravo da blokira stvaranje palestinske države

SrbijaRealno/Brisel/23.01.24. – Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas u Briselu da se Izraelu ne može dozvoliti da jednostrano blokira stvaranje palestinske države nakon rata u Pojasu Gaze.

“Jedna stvar je jasna – Izrael ne može imati pravo veta na samoopredeljenje palestinskog naroda”, rekao je Borelj na konferenciji za novinare sa egipatskim kolegom Samehom Šukrijem. Borelj je ukazao da Ujedinjene nacije priznaju i da su mnogo puta priznale pravo palestinskog naroda na samoopredeljenje i da zbog toga niko ne može da stavi veto na to, objavio je Tajms of Izrael.

Komentari dolaze nakon što je Borelj u ponedeljak predsedavao razgovorima ministara spoljnih poslova članica EU i najviših diplomata Izraela, Palestinske uprave i ključnih arapskih država. Borelj je izneo mapu puta koja uključuje međunarodnu konferenciju o rešenju izraelsko-palestinskog pitanja sa dve države.

Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri rekao je da postoji “međunarodni konsenzus o neophodnosti rešavanja sukoba na osnovu rešenja sa dve države”. “Vreme je da se to sprovede i međunarodna zajednica ima sredstva, ima resurse, ima mehanizme da to učini”, naveo je Šukri.

Back to top button