Izdvojene vestiSvet

Izrael suočen sa diplomatskom izolacijom

SrbijaRealno/Vašington/13.12.23. – Dok Ujedinjene nacije zahtevaju hitan humanitarni prekid vatre.

Izrael se suočava sa rastućom diplomatskom izolacijom zbog ofanzive u Pojasu Gaze, a američki predsednik Džozef Bajden upozorava da “neselektivno” bombardovanje palestinskih civila vodi ka sve manjoj međunarodnoj podršci Izraelu.

Iako glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, kojim se traži prekid vatre, nema pravnu snagu, to je do sada bio najjači signal da je narušena međunarodna podrška akcijama Izraela, prenosi Glas Amerike. Tri četvrtine od 193 države članice glasale su za usvajanje tog predloga, a samo osam zemalja pridružilo se Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu glasajući protiv.

Pre glasanja, predsednik SAD Džozef Bajden ocenio je da Izrael još uvek ima podršku “većine sveta” u borbi protiv Hamasa, uključujući SAD i Evropsku uniju. “Ali Izrael počinje da gube tu podršku neselektivnim bombardovanjem (civila)”, rekao je Bajden. Bliski saveznici SAD, koji međusobno dele obaveštajne podatke – Kanada, Australija i Novi Zeland – poručili su u zajedničkoj izjavi da “cena poraza Hamasa ne može da bude kontinuirano stradanje svih palestinskih civila”.

U do sada najotvorenijem razmimoilaženju američkog i izraelskog rukovodstva, Bajden je rekao da premijer Benjamin Netanjahu mora promeniti stav svoje vlade, poručivši da Izrael na kraju “ne može reći ne” nezavisnoj palestinskoj državi, uprkos protivljenju članova izraelske vlade iz redova krajnje desnice.

Back to top button