Srbija

Jarinje: Kosovska policija uručila prvu opomenu za KM tablice

SrbijaRealno/Jarinje/01.11.22 – Kosovska policija uručila je noćas prvu opomenu za vozila koja nisu preregistrovana sa srpskih registarskih tablica na RKS tablice.

Na administrativnom prelazu Jarinje, nekoliko minuta posle ponoći i isteka roka za preregistraciju, koji je postavila Priština, ukor je uručen vozilu registrovanom na KM tablice kojim je upravljala žena, javio je reporter portala Kosovo onlajn sa Jarinja.

Ta žena je za portal rekla da su joj policajci uručili papir koji sadrži smernice za preregistraciju. Kako je istakla, ne planira da registruje vozilo na RKS tablice, ali čeka odluku zvaničnog Beograda.

U ponoć je istekao rok koji su privremene institucije u Prištini dale za preregistraciju vozila na RKS tablice. Reporter Kosovo onlajna javlja da je na administrativnom prelazu Jarinje za sada mirno, da je saobraćaj smanjenog intenziteta, a da je pojačano prisustvo kosovske policije.

Priština je, i pored zahteva SAD i EU da rok o preregistraciji vozila odloži za 10 meseci, u petak odlučila da tu odluku primeni u četiri faze.

Najavljeno je da će u prvoj fazi – od danas do 21. novembra, vozačima automobila sa srpskim tablicama kosovska policija uručivati ukor i zahtev da registruju vozila na RKS tablice. U drugoj fazi, od 21. novembra do 21. januara, Srbi sa KiM sa srpskim registarskim tablicama biće kažnjavani sa 150 evra, najavljeno je u Prištini.

Treća faza predviđa izdavanje probnih tablica i trajaće do 21. aprila, kada će, prema odluci vlade privremenih prištinskih institucija, na KiM biti zabranjene srpske registarske tablice. Srpski lista saopštila je da će na prvo izricanje novčane kazne Srbi sa severa KiM pružiti žestok odgovor i otpor.

Back to top button