Hronika

Још 11 особа добило статус Тачијевих жртава, сад је укупно 20

СрбијаРеално/ХАГ/14.12 – Још 11 особа добило је статус жртве у процесу против некадашњег главног команданта ОВК Хашима Тачија и још тројице шефова те паравојске, оптужених за низ ратних злочина на Косову и Метохији.

Ових 11 особа биће укључени у Групу И жртава у којој се већ налази девет особа са статусом жртве, што значи да их за сада има укупно 20.

Захтев за статус жртве је одбијен једној особи овом одлуком судије за претходни поступак Специјализованих већа Косова, а која је објављена данас на сајту суда.

Све ове жртве, чији су идентитети заштићени псеудонимима пред судом ће заступати исти заступник.

Иначе Тачију и осталима сутра поподне треба да буде одржана девета статусна конференција пред судијом за претходни поступак.

На конференцији, којој оптужени не морају да присуствују лично, представници тужилаштва и њихови адвокати расправљаће о напретку поступка и обелодањивању доказа, истрага које су у току, а од чијег окончања зависи и почетак предстојећег суђења.

Оптужени Тачи, Кадри Весељи, Реџеп Сељими и Јакуп Краснићи – највероватније ће, као и до сада конференцију пратити видео линком из притворске јединице, а њихове ће ставове и интересе заступати њихови браниоци.

Судија је позвао тужилаштво и одбрану да му писане поднеске у вези са обелодањивањем доказа, њиховим истрагама, сведоцима, преводима докумената и другим питањима доставе, ако желе, до 10. децембра.

Тужилаштво је раније најавило да ће до 31. јануара 2022. године окончати обелодањивање својих доказа, а на конференцији ће бити позвано да се изјасни да ли тај датум остаје.

Судија је предвидео да се 10. статусна конференција одржи 4. фебруара.

Сва четворица оптужених ухапшени су 5. новембра 2020. године и од тада су у Хагу у притвору.

Тачи, који је био председник привремених приштинских институција, претходно је поднео оставку и предао се хашком суду.

Сва четворица некадашњих шефова ОВК су оптужени за низ ратних злочина и злочина против човечности и терете се за злочине широм на 40 места у којима су људи неосновано лишавани слободе, мучени и убијани, за које им прети казна доживотног затвора.

У оптужници се наводи да су кривична дела која им се стављају на терет извршена у периоду најкасније од марта 1998. до септембра 1999. године, на више места на Косову, као и у Кукешу и Цахану, у северној Албанији.

Према наводима оптужнице, та дела су извршили припадници ОВК против стотина цивила и лица која нису били активни учесници у непријатељствима.

У оптужници се наводи да Тачи, Весељи, Сељими и Краснићи сносе индивидуалну кривичну одговорност, према различитим облицима кривичне одговорности, за кривична дела извршена у контексту немеђународног оружаног сукоба на Косову, која су била део раширеног и систематског напада на особе за које се сумњало да су били против ОВК.

Back to top button