Hronika

Још један нестанак спортиста у Београду, сада нема и рвача

СрбијаРеално/БЕОГРАД/11.11 – Двојица мароканских рвача требало је да се такмиче на Светском првенству за рваче до 23 године које се у Београду одржавало од 1. до 7. новембра, на којем је учествовало више од 600 спортиста из 60 земаља, али им се траг изгубио по слетању у Београд.

“Двојица младих спортиста из Марока искористили су учешће на недавном Светском првенству у Србији да илегално напусте ту афричку земљу”, на свом Фејсбук профилу објавио је Фоуад Мескоут, председник Рвачке федерације Марока наводећи да је случај пријављен полицији у Србији и амбасади Марока у Београду.

Мескоут је навео и да “иза бекства двојице рвача у Србији стоји криминална мрежа специјализована за илегалне имиграције”.

Према информацијама “Радија Слободне Европе”, спортисти нису затражили азил у Србији и није познато да ли се још увек налазе на територији наше земље.

Ово је у последње време само један од примера мароканских спортиста који учешће на међународним такмичењима користе да побегну из домовине.

Спортисти Марока, а и активисти, су према писањима тамошњих медији често поручивали да спортски систем у тој афричкој земљи није развијен и да не обезбеђује неопходну подршку младим спортистима да развијају своје вештине.

У септембру 2021. тројица мароканских одбојкаша су нестала по слетању у Италију где је требало да играју на Светском првенству, а слично се десило и у априлу када су двојица боксера нестала по доласку у Пољску где је требало да учествују на АИБА омладинском Светском првенству.

Свакако је најпознатији случај мароканског шампиона у теквондоу Аноуара Боукхарсе, који је у октобру 2019. побегао из земље на Kанарска острва, а онда направио снимак који је био веома популаран на друштвеним мрежама. На снимку се види Боукхарса на чамцу како баца медаљу у море уз поруку: “Бескорисна је”.

Међутим, ово је за веома кратко време други пут да у Србији нестају страни спортисти, из афричких земаља. Јуче се појавила информација како су тројица боксерских репрезентативаца ДР Kонга нестала из кампа националног тима у Београду, где су учествовали на Светском првенству.

“Нестали су Луната Нкоси, Kајала Енгулу и Мпембеле Нзола. Њих тројица се воде да су у бекству, а српска полиција трага за њима”, објавио је у саопштењу БС Kонга.

Back to top button