Društvo

Јовановић: Бустер доза за све вакцинисане пре 4 или 5 месеци

СрбијаРеално/БЕОГРАД/18.12 – Време за бустер дозу је свим особама које су против вируса корона вакцинисане са две дозе пре четири, односно, пет месеци, у зависности од врсте вакцине, каже директорка Института за јавно здравље ””ДР Милан Јовановић Батут”” Верица Јовановић.

Јовановић је у интервјуу за Блиц навела да се примена бустер дозе засад не препоручује код здраве деце млађе од 18 година, али да се може применити код деце тог узраста са примарним и секундарним имунодефицијенцијама и другим коморбидитетима који носе повећан ризик од компликација.

Како каже, до сада је другу дозу Фајзер вакцине примило 13.538 деце узраста до 17 година, што је 1,13 одсто те популације.

Она истиче да је вакцинација доступним вакцинама стратегија контроле ковида и да особе које су прележале ковид после месец дана од опоравка треба да приме вакцину.

””Уколико се већина светске популације вакцинише, очекује се да ће се циркулација вируса смањити што ће последично довести до мањег броја мутација””, навела је Јовановић.

Према њеним речима, у последњих осам месеци долази до постепене стабилизације епидемиолошке ситуације, са тенденцијом смањена стопа боловања у већини јединица локалне самоуправе, али је интензитет трансмисије и даље висок на територији целе Србије због чега је, наглашава, непоходно примењивати мере личне заштите, физичку дистанцу и избегавање боравка у затвореном простору без заштите.

”Мера која је пођеднако значајна у контроли ковида је вакцинација бустер дозом”, рекла је Јовановић.

Говорећи о новом соју омикрон, Јовановић каже да нема доказа, тј. потврде да наведена мутација доводи до било каквих тежих клиничких манифестација болести нити других наведених појава у вези са тестирањем или заобилажењем имунитета после вакцинације.

Како каже, једина појава која је евидентирана у вези са омикрон варијантом вируса је брза трансмисија у заједници.

Јовановић наводи да прелиминарни резултати из Јужне Африке сугеришу да би омикрон варијанта могла да изазове већи број случајева инфекције од делта соја јер се, како објашњава, веома брзо шири у популацији.

Наглашава да ће епидемиолошка ситуација у великој мери зависити од епидемиолошких карактеристика и манифестација нових варијанти вируса и примене противепидемијских мера, а пре свега од обухвата вакцинацијом.

”Очекује се да ће вакцине против ковида, без обзира на доминантан сој вируса заштити од тешких болести, хоспитализација и смрти услед инфекције варијантом омикрон или било којом другом”, навела је Јовановић.

Back to top button