Društvo

Јовановић: Очекујем да бустер Синофарма да огромну количину антитела и да штити од омикрон соја

СрбијаРеално /БЕОГРАД/ 30. 11 – Професорка Медицинског факултета Тања Јовановић рекла је да, према подацима истраживања “Синофармове” вакцине у које је укључено око 10.000 испитаника, после бустер дозе долази до знатног пораста количине антитела и да очекује да ће, и ако омикрон сој дође у Србију, особе које су примиле “Синофармову” вакцину бити заштићене том огромном количином антитела од новог соја.

Јовановић, вирусолог са Медицинског факултета у Београду, рекла је да у Србији није потврђен омикрон сој, као и то да није потврђено ни присуство делта плус варијанте коронавируса.

“Али, као што знамо, вируси не познају границе, тако да очекујемо и извесно је, уколико се вирус буде брзо ширио и долазио до околних земаља, да ће доћи и у нашу земљу”, рекла је професорка Јовановић током гостовања у Јутарњем дневнику.

Додала је да није сигурна да вирус циркулише и да је у питању друга претећа варијанта вируса која стиже из Јужне Африке.

“Прва је била крајем децембра и почетком јануара, такозвана бета варијанта вируса, која је уплашила велики број научника и истраживача управо због тога што је имала мутацију која избегава имунолошки одговор. Бета варијанта вируса се проширила у неких 20 земаља света, али ни у једној земљи није постала доминантна варијанта. Надајмо се да ће тако бити и са овом новом варијантом, која има много већи број мутација”, казала је Јовановићева.

Додала је да у вези са новом варијантом брину последице мутација, као и то да ли ће се нова варијанта вируса брже ширити и да ли ће изазвати тежу или блажу клиничку слику.

“Оно што је посебно важно односи се на то да ли су нам довољно поуздани дијагностички тестови, да ли морамо да мењамо терапијске протоколе и да ли ће нова варијанта вируса избегавати имунолошки одговор стечен или природном инфекцијом или вакцинацијом”, навела је Тања Јовановић.

Нагласила је да је специфичност нове варијанте то што има велики број мутација – око 50, а највећи број њих налази се у протеину који је одговоран за везивање вируса за ћелију, односно за успостављање инфекције.

“Код делта варијанте вируса дошло је до само две промене, а у омикрону се налази десет промена аминокиселина. Протеини се састоје из аминокиселина, С-протеин има неких 1.250 аминокиселина. Дошло је до промене десет аминокиселина у оном региону који омогућава вирусу да се успешно веже за ћелију и да успешно уђе у ћелију”, рекла је професорка.

Објаснила је да вирус прави мутације како би ефикасније ушао у ћелију, да би повећао афинитет за наше ћелије, пошто је сама жеља вируса да нас инфицира и да опстане у организму.

“Видећемо да ли су ове мутације довољно ефикасне и да ли ће овај вирус брже да се шири, да ли ће имати бољи фитнес, односно да ли ће имати већу стопу репликације него ова претходна делта варијанта вируса”, истакла је Јовановићева.

Додала је да треба бити обазрив и да треба сачекати прве резултате за које се очекује да потврде информације Светске здравствене организације, која је навела да омикрон не би требало да направи проблем вакциналном и природно стеченом имунитетом.

Јовановић је навела да ће се, захваљујући бустер дози вакцине, количина антитела у организму довољно повећати и да, без обзира на то што је дошло до промене у самој структури вируса који се везује за имунске ћелије и антитела, очекује да ће бити ефикасне.

Истакла је да је варијанта дошла из Јужне Африке где је ниска стопа вакцинације – око 20 одсто становништва, што, како је навела, значи да има довољно осетљивих људи где ће се вирус даље успешно размножавати и мутирати и подсетила да су у Јапану научници утврдили постојање мутације која је довела до немогућности репликације вируса.

“Мутација је довела до промене једног ензима који је одговоран за размножавање вируса. Сви су очекивали да ће вирус наставити да се у том правцу развија и прави неке леталне мутације до краја пандемије. Међутим, у истој недељи нам је дошла и ова вест о великом броју мутација код нове варијанте вируса, тако да треба бити обазрив, посебно што је очигледно дошло до великог броја мутација код особа које су имунокомпромитоване”, казала је Јовановићева.

Поједине земље су због омикрон соја увеле строже мере. Говорећи о седници Кризног штаба, професорка Јовановић је рекла да не воли да прогнозира и да је медицински део штаба припремио мере и да ће се видети који ће од тих предлога бити разматрани и усвојени.

“Треба бити обазрив. Поштовање оних основних противепидемијских мера с једне стране, а с друге стране боља контрола међународног путовања. Што се тиче школског распуста, ту ћемо чути информације и податке везане за епидемију у школским установама, тако да ћемо на основу тога видети да ли треба померати школски распуст или не”, навела је Тања Јовановић.

Додала је да је потпуно сигурно да ће постојати бољи надзор над путницима који долазе из ризичних подручја и земаља у којима је регистрована нова варијанта вируса и да очекује да ће бити донете ригорозније мере везане за контролу путника.

Говорећи о вакцинацији, професорка Тања Јовановић је рекла да је укључена у студију која се бави ефикасношћу “Синофармове” вакцине, којом је обухваћено око 10.000 испитаника.

“Морам да кажем да испитивања показују знатну ефикасност ‘Синофармове’ вакцине и код старијих и код млађих особа. Оно што је интересантно да после шест месеци од апликације комплетне вакцине релативно је мања количина антитела присутна у крви имунизованих особа. Међутим, после бустер дозе долази до знатног пораста количине антитела, тако да ја очекујем да, и ако нам дође ова нова варијанта вируса, особе које су примиле ‘Синофармову’ вакцину биће заштићене том огромном количином антитела од новог соја”, нагласила је професорка.

Додала је да не зна шта још треба урадити како би се повећала вакцинација и позвала је медије да се укључе, као што су се и досад укључивали, али и да не зна како да се утиче на медије који шире дезинформације о вакцинацији, имунитету стеченом вакцинацијом и инфекцији коронавирусом.

Back to top button