Srbija

Јубилеј Комунистичке партије Кине обележен на поштанским маркама

СрбијаРеално/БЕОГРАД/1.12 – Пригодно издање поштанских марака „100 година Комунистичке партије Кине”, Пошта Србије свечано је представила јавности на промоцији у ПТТ музеју, уз пратећу филателистичку изложбу „Савремена филателија Народне Републике Кине”. Догађају су присуствовали в.д. директора Поште Србије Зоран Ђорђевић, Њ.Е амбасадорка Кине у Србији Чен Бо, други високи представници Амбасаде и државни секретар Министарства спољних послова Србије Немања Старовић.

Амбасадорка Чен Бо захвалила је Пошти Србије и директору Ђорђевићу на посебном издању поштанских марака и изложби поводом стогодишњице Комунистичке партије Кине, што је, како је рекла, пријатељски чин који на најбољи начин одражава челично пријатељство двају народа. Амбасадорка је говорила о огромном доприносу Комунистичке партије Кине, која је највећа партијa на свету са више од 95 милиона чланова, мирном развоју земаља, као и развоју кинеско-српских односа. „Постоји велики потенцијал када је реч о сарадњи Кине и Србије у области поштанске делатности. Наша Амбасада пружиће помоћ у комуникацији између пошта наших земаља и унапредити њихову сарадњу како би народу наше две земље пружили још боље поштанске услуге”, закључила је Чен Бо.

„Значај деловања Комунистичке партије Кине током једног века од оснивања огледа се не само у изванредном развоју ове земље која је један од светских лидера у свим областима. Оно што ми желимо да истакнемо и овековечимо овим издањем су одлични односи Кине и Србије, обележени трајним и поузданим партнерством и искреним пријатељством наше две земље, а који су у највећој мери изграђени кроз иницијативе које је покренула и подстакла Комунистичка партија Кине, председник Си Ђинпинг и председник Србије Александар Вучић. Пошта Србије даје свој допринос очувању за будућност сведочанстава о том пријатељству и поносна је што може да допринесе даљој изградњи наших односа, у областима поштанско-логистичке делатности, развоја међународног поштанског саобраћаја, као и приближавањем ове велике културе путем филателистичке делатности и другим видовима културне сарадње”, рекао је Зоран Ђорђевић, в. д. директора Поште Србије и најавио уручење специјалног поклона емисије марака за председника Си Ђинпинга у име државе Републике Србије и Поште Србије.

Пригодно филателистичко издање пуштено у оптицај 29. новембра, садржи три пригодне поштанске марке на којима су симболично представљени 100-годишњица Комунистичке партије Кине, Трг Тјенанмен и Кинески зид, штампане у табачићима са три марке и три вињете, коверат првог дана и пригодан жиг. Издање је приређено у сарадњи са Универзитетском библиотеком „Светозар Марковић”, док је уметничка обрада издања дело Надежде Скочајић, креаторке марака и вредносница Поште Србије.

Back to top button