Turizam

Јуроњуз: 10 разлога за посету Павиљону Србије у Дубаију

СрбијаРеално/БЕОГРАД/28.11 – Један од водећих светских информативних канала “Јуроњуз“ објавио је текст у којем наводи 10 разлога за посету Павиљону Србије на Светској изложби Еxпо 2020 Дубаи, међу којима издваја светску премијеру глобалне иновације виртуленог оживљавања праисторијског човека.

“Јуроњуз” у тексту Србију назива “Силицијумском долином Балкана”, позива на изложбу о Тесли и Миланковићу и наступ Стефана Миленковића, саопштено је данас из српског Павиљона изложбе у Дубаију, преноси Тањуг.

“Јуроњуз” као светску иновацију посебно издваја виртуелно оживљавање праисториског човека из Лепенског вира уз помоћ “метахуман“ технологије у оквиру пројекта српске науке и гејминг индустрије.

“Први пут у историји, посетиоци Павиљона Србије моћи ће да упознају и комуницирају са аутентичним, покретним и прилагодљивим 3Д лицем човека који је живео у праисторијским временима и умро на обалама реке Дунав у Србији пре више од 10.000 година. Археолошке реконструкције античких лица су одавно познате, али српски научници су ову науку подигли на потпуно нови ниво“, наводи “Јуроњуз“.

Према њиховим речима, српски научници су спојили знање стечено проучавањем костију (остеологије) са науком о ДНК и другим форензичким процесима, “не само да би створили реалистично 3Д лице човека који је умро пре 10 миленијума, већ да би га анимирали и “вратили у живот”, са реалистичним изразима лица“.

“Српски научници то зову ”дигитална људска технологија (ДХТ)” ”, додаје “Јуроњуз“, преноси се у саопштењу.

Овај канал пренео је и изјаву српске научнице, физичке антрополошкиње и креативне амбасадорке националне платформе “Србија ствара” Софије Стефановић, на бази чије анализе костију је урађен реалистичан 3Д модел праисторијског човека.

“Користимо нову технологију “Дигитал Анциент Хуман (ДАХ)“, која комбинује низ различитих метода за израду научно засноване остеобиографије древних људи. Методе обухватају најсавременије протоколе за проучавање костију, а те податке користили смо да подржимо физичку реконструкцију лица на основу костију лобање“, објашњава Стефановић.

Како Стефановић наводи, ово је затим транспорт реконструисаног лица до дигиталног биокинетичког модела који симулира његову гестикулацију лица.

Како наводи “Јуроњуз“, светска премијера ове глобалне иновације, која долази из Србије, заувек ће променити велики број индустрија, наводи се у саопштењу.

“Изузетно је важно да се у свету чује глас о Србији као модерној земљи у којој се рађају идеје које мењају цео свет. Ми имамо толико тога да понудимо свету, посебно када су у питању креативне индустрије, наука, иновације и већ учествујемо у решавању глобалних изазова човечанства“, наводи виша саветница председнице Владе Србије за креативне индустрије и туризам и заменица генералне комесарке Србије за Еxпо Дубаи 2020 Ана Илић.

Илић додаје да је ово доказ да свет то и препознаје.

Канал “Јуроњуз“ као главне разлоге зашто људи из целог света треба да посете Павиљон Србије истиче креативно стваралаштво и иновације са којима се публика може упознати и говори о Србији као “Силицијумској долини Балкана“.

Читаоци “Јуроњуза“ позвани су да присуствују наступима српских ументика на Еxпо сценама у наредном периоду – Горана Бреговића, Слободана Тркуље и Стефана Миленковића, али и да виртуелно уђу у “ди-џеј бокс” и “наступају” заједно са Дејвидом Гетом на Егзит фестивалу.

Поред тога, посетиоци имају прилике и да упознају тековине Винчанске културе старе 7 000 година, српске великане који су задужили човечанство – попут Николе Тесле, Михајла Пупина и Милутина Миланковицћа – али и да истраже највећа блага српских националних музеја, технолошких иновација и туристичке понуде које се на Светској изложби представљају.

Back to top button