Region

Кабинет премијера Црне Горе: Председникова одвојеност од стварности

СрбијаРеално/ПОДГОРИЦА/23.12 – Председник државе, годину дана уназад, суочен са неповратним губитком моћи, упорно забавља црногорску јавност својим прогнозама и предвиђањима, али никако да погоди. Поручивао је већинској Црној Гори да му се не залеће, предвиђао је победу 30. августа и прерачунао се. У априлу ове године је саоштио да је Влада пала због наводно неуставног предлагања буџета, док је цело лето провео тврдећи да се устоличење црногорског митрополита неће догодити на Цетињу. Као што знамо, Влада није пала и устоличење се десило, саопштено је из Кабинета премијера Црне Горе.

“Ту се председникова одвојеност од стварности и убијеђеност у сопствене предикције нијесу завршили. Најављивао је да Влада неће преживети лето, да неће преживети децембар, а сада ни јануар. Није, међутим, прецизирао годину. Успео је чак и да демантује посланички клуб сопствене партије, који је у парламенту саопштио да се иницијатива о изгласавању неповерења Влади повлачи због најављене иницијативе Демократског фронта о скраћењу мандата Скупштини. Ђукановић ипак тврди да је иницијатива повучена зато што су одређене партије из парламентарне већине, које су „део договора”, тражиле додатно време за ту узалудну намеру. Док посланички клуб ДПС-а тврди једно, а њихов председник друго, било би корисно да се договоре и одговоре: Шта је заиста разлог повлачења иницијативе о изгласавању неповерења Влади? Које су то партије из парламентарне већине дио наводног договора са ДПС-ом и његови, како каже, нови политички партнери? Или заиста има намјеру да остане мистериозан по узору на сопствене офшор трастове и банковне рачуне у иностранству”.

Ђукановић истовремено, додаје се, расписује јавни конкурс за новог председника ДПС-а, свестан чињенице да неминовно клизи ка оставци. Та се оставка, наравно, пакује у причу о „непосредном избору” новог председника ДПС-а у првој половини брзодолазеће године. Црногорска јавност, међутим, зна да то неће бити никакви „непосредни избори”, нити ће нови председник ДПС-а бити стварни председник те политичке организације.

“Биће то још једна безуспјешна политичка мимикрија и симулација реформи, уочи локалних избора у Подгорици. Разуме се, на тим изборима, политички слом ДПС-а ће бити неизбежан. Усвајање буџета и програма „Европа сад!” представљаће завршни ударац у том коначном чину”, поручено је у сапштењу.

Back to top button