Svet

Kačer: Dezinformacija je akt agresije

SrbijaRealno/Beč/26.10.22. – Ministar spoljnih poslova Slovače Rastislav Kačer smatra da je dezinformacija akt agresije. Kačer je, na skupu koji je bio posvećen lažnim vestima u organizaciji Instituta za nauku o ljudima i Ambasade Slovačke u Beču, rekao da su Rusija i Kina spoznale kako sa malo investicija mogu naneti veliku štetu.

„Posebno Rusija koristi lažne vesti kao oružje, pri čemu su Bugarska, Rumunija, Grčka i Slovačka najviše izložene pretnji ruskih dezinformacija“, objasnio je on.

Bugarski ekspert Ivan Krastev naglasio je da se radi o korišćenju nepoverenja kao oružja.

„Ruska propaganda pokušala je u Bugarskoj da ljude navede da se ne vakcinišu, dok je Putin u svojoj zemlji propagirao vakcinaciju“, rekao je on.

Kačer je istakao da bi trebalo iskoristiti sve instrumente koji su logični za rat, a logično je sankcionisati ruske medije.

„Međutim često nedostaju pravna sredstva da se deluje protiv propagande. Mi ne zabranjujemo medije, već propgandu“, ukazao je savetnik za medije iz Češke Mihal Klima.

On je dodao da dezinformacije podstiču i zločine iz mržnje i zbog toga je potrebna pojačana međunarodna saradnja, kako bi se ekstremna desnica na internetu pratila.

„Osobe, koje su u Bratislavi dvoje ljudi ubili na ulici, preko Tvitera su pozvali pratioce iz raznih zemalja da nastave što su započeli. Bez zvanične saradnje oni se ne mogu pronaći i uhapsiti“, objasnio je Kačer.

Povodom aktuelnih glasina o „prljavoj bombi“ generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Austrije Peter Launski-Tifental rekao je da se radi o ruskim glasinama sa ciljem podrivanja evropske podrške Kijevu.

Back to top button