Nekategorizovano

Кад тачно стиже још јаче захлађење

СрбијаРеално/БЕОГРАД/2.12 – Данас после подне са запада и југозапада стиже ново наоблачење као последица приближавања хладног фронта, то наоблачење ће западним, југозападним, јужним и северозападним предлелима после подне условити појаву кише или пљуска, а над осталим пределима промена времена стиже у ноћи ка петку, рекао је метеоролог Марко Чубрило.

У ноћи ка петку са даљим напредовањем хладног фронта, ветар у окретању на појачан северозападни који у зони фронта на кратко може бити и врло јак, а осим промене смера ветра следи и јаче захлађење те ће врло брзо у пределима преко 700мвн кишу сменити снег, док ће се у петак снежна граница очекује на око 500мнв.

У петак после подне на северозападу региона престанак падавина уз смањење је облачности. Ветар појачан, северозапдни, а дневни максимум од само 1 до 6 степени Целзијуса.

До суботе ујутро највећи део предела преко 500мнв би требао имати барем око 2-3 центиметра снега, док би виши предели могли имати и преко 10 центиметара.

У суботу ујутро врло хладно, посебно на северу и над планинским делом региона и над тим пределима треба очекивати мраз од -6 до -3 степена Целзијуса, понегде и око -10 степени Целзијуса, посебно тамо где буде снега. У току дана промењљиво облачно и углавом суво уз дневни максимум од 0 до 6 степени Целзијуса.

Недеља после хладног јутра доноси мање отопљење посебно југоистоку региона док ће под утицајем новог фронта и циклона на западу доћи до погоршања са падавина, снежна граница би се требала кретати на око 600мнв.

“Почетком наредне недеље хладно и ветровито уз могуће падавине над већим делом региона, посебно над јужним и средишњим пределима, али ће њихова количина и распоред зависити од тачног положаја и снаге циклона чије се форнирање очекује у ноћи ка понедељку. Са дневним максимумима који ће се кретати од -1 до 4 степена Целзијуса, снега би могло бити и у низијама”, саопштио је метеоролог.

Око средине следеће недеље би на кратко било суво, док би затим поново могло уследити ново погоршање, али и мање отопљење уз падавине, при чеми би снега било само преко 600мнв.

Према 11. децембра и касније још није јасно у ком ће правцу кренути синоптика. Оперативни прорачуни оба модела јако варирају од излаза до излаза док ансамбле чланови су готово 50-50 подељени између опција јачања утицаја Атлантика што нам доноси топлији период и одржавања утицаја антициклона што би нам донело вероватно суво, али прохладно време.

До петка свакако јаче, али пролазно отопљење затим повратак у зимски режим са снегом који би осим планинама био могућ и у низијама региона, посебно око 07. децембра.

Back to top button