Srbija

Kamberi i Ugljanin u Prištini na sastanku sa Kurtijem

SrbijaRealno/Priština/04.02.23. – Trojica poslanika bošnjačke i albanske manjinske grupe u Skupštini Srbije Enis Imamović i Selma Kučević iz Sandžačke demokratske akcije (SDA) , predsednik Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi, kao i predsednik SDA i bivši poslanik Sulejman Ugljanin, na sastanku sa premijerom privremenih kosovskih institucija Aljbinom Kurtijem u Prištini, zatražili su reciprocitet prava sa Srbima koji žive na Kosovu i Metohiji, navedeno je u saopštenju, prenosi Reporteri.

„Sulejman Ugljanin, Enis Imamović, Selma Kučević i Šaip Kamberi istakli su da su nezadovoljni položajem Bošnjaka i Albanaca uopšte, a posebno u opštinama Novi Pazar, Tutin i Sjenica, kao i u Preševu, Medveđi i Bujanovcu. Tražili su reciprocitet prava sa Srbima na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju vlade privremenih kosovskih institucija. Takođe je razgovarano o sastavnim elementima evropskog predloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

„Prava nevećinskih zajednica u našim državama odražavaju našu demokratiju i razvoj kao društva“, rekao je premijer Kurti i dodao da različite zajednice treba tretirati bez razlike u okviru univerzalnih principa i u punom skladu sa standardima Evropske unije. Na sastanku je zaključeno da „za trajni mir i bezbednost na Zapadnom Balkanu treba da postoji simetrija prava, a ne privilegovan pristup manjini ili zajednici“, zaključuje se u saopštenju.

Back to top button