Svet

Каролин Зиаде нови шеф УНМИК-а

СрбијаРеално/БЕОГРАД/20.11. – Генерални секретар УН Антонио Гутиереш именоваo je Каролин Зиаде из Либана за новог специјалног представника и шефа Мисије привремене администрације Уједињених нација на Косову (УНМИК).

Зиаде наслеђује Захира Танина из Авганистана, коме јје генерални секретар захвалио на напорима за мир и стабилност на Косову и Метохији и у региону, као и за ефикасно вођење мисије.

Kaко се наводи на сајту УН-а, где је објављено именовање, нове шефице УНМИК-а, од 2017. године радила је као директор Одељења за међународне организације, конференције и културне услуге у либанском Министарству спољних послова и да на нову позицију долази са скоро 30 година искуства у дипломатији.

Наводи се да има велико знање о Уједињеним нацијама, јер је предводила националне делегације у Уједињеним нацијама о питањима као што су миграције, одрживи развој и рад Министарства на људским правима и женској агенди, миру и безбедности.

Зиаде је дипломирала и магистрирала економију и политичке науке на Либанском универзитету у Бејруту и дипломирала међународне односе на Универзитету “Libre de Bruxelles” и Дипломатској академији у Бечу.

Течно говори арапски, енглески и француски језик.

Back to top button