Svet

Каталонци протестују због обавезног шпанског у школама

СрбијаРеално/БАРСЕЛОНА/18.12 – Више хиљада Каталонаца изашло је данас на улице Барселоне у знак протеста против одлуке суда којом се налаже да се 25 одсто свих школских предмета предаје на шпанском језику.

Тиме се, како наводи агенција АП, смањује и даље преовлађујућа употреба локалног каталонског језика у учионицама.

Демонстранти тврде да ће ова одлука угрозити њихов цењени образовни систем, који је помогао да се каталонски врати у општу употребу након што је био потиснут током диктатуре генерала Франсиска Франка у 20. веку.

“Није у складу са демократијом да суд поништава један образовни систем који има подршку друштва и његовог парламента”, изјавио је Скар Ескудер, председник “Платформе за језик”, групе која промовише употребу каталонског језика.

“Према нашим анкетама, 82 одсто Каталонаца подржава тренутни систем”, додао је Ескудер, који се прикључио маршу.

Овај марш је уследио мање од месец дана након што је Врховни суд Шпаније потврдио одлуку једног нижег суда у Каталонији из 2020. године којом је пресуђено у корист тужбе претходне конзервативне владе Шпаније против каталонског Одељења за образовање.

Одлука суда у пракси значи да се удостручује број часова на којима ће каталонски ученици учити на шпанском, односно да ће, уместо једног, сада на шпанском језику бити предавана два предмета.

У већини школа у Каталонији тренутно, осим лекција из шпанског језика, сви остали предмети се предају на каталонском.

Међутим, породице које желе да њихова деца образовање добију на шпанском кажу да постојећи систем крши право да се учи на заједничком језику Шпаније.

Огромна већина од 7,7 милиона становника Каталоније течно говори и каталонски и шпански.

Back to top button