Svet

Kijev: Kako protiv novih vrsta oružja koje koriste Rusi

SrbijaRealno/Kijev/26.09.22. – Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i bezbednosni čelnici sastali su se danas kako bi isplanirali načine suprotstavljanja novim vrstama oružja koje koriste Rusi.

Do sastanka je došlo nakon što je Moskva pojačala napade u regionu Odese koristeći iranske borbene bespilotne letelice, saopštili su kabinet predsednika i regionalni zvaničnici.

Rusija je, naime, izvela najmanje pet napada na ciljeve u regionu koristeći bespilotne letelice Šahed-136 u poslednjih nekoliko dana, rekao je portparol regionalne administracije Odese Sergej Bračuk na brifingu, preneo je Rojters. U jednom od napada jutros je pogođen skriveni vojni cilj u južnom regionu, dodao je.

„Neprijatelj pokušava da uštedi na projektilima… ovi šahedovi su mnogo jeftiniji, mogu se koristiti mnogo češće i u parovima. Vidimo da neprijatelj može čak i da lansira nekoliko ovih kamikaza dronova tokom jednog napada“, rekao je Bračuk.

Zelenski je danas održao i sastanak sa glavnokomandujućim Oružanih snaga Ukrajine Valerijem Zalužnijem, načelnikom vojne obaveštajne službe, ministrom odbrane i drugim najvišim bezbednosnim i vojnim osobljem, posebno je saopšteno iz kabineta predsednika. Učesnici sastanka su se posebno fokusirali na pitanje upotrebe novih vrsta naoružanja ruske strane i izneli planove za suprotstavljanje takvim sredstvima, navodi se u saopštenju, u kome se ne navode detalji o planovima.

Novi tipovi oružja, uključujući raketne sisteme Himars, protivtenkovsko oružje DŽavelin i turske bespilotne letelice Bajraktar, imali su vidljiv uticaj na tok sedmomesešnog rata koji je Rusija pokrenula u februaru, navela je agencija.

Back to top button