Izdvojene vestiSvet

Kim Džong Un se vratio u Severnu Koreju nakon posete Rusiji

SrbijaRealno/Pjongjang/19.09.23. – Severnokorejski lider Kim Džong-un vratio se u zemlju nakon što je završio posetu Rusiji. Kim je vozom prošao kroz granični prelaz Tumangang u ponedeljak po lokalnom vremenu, javili su državni mediji.

Tokom retkog šestodnevnog putovanja Kim je razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o jačanju vojne i bilateralne saradnje, podseća Rojters. Severnokorejska agencija KCNA navela je da je poseta “dalje produbila prijateljsku saradnju i veze sa Putinom” i “otvorila novo poglavlje razvoja odnosa između Severne Koreje i Rusije”. Kim je završio šestodnevnu posetu Rusiji, krenuvši vozom sa stanice u Artjomu, na ruskom Dalekom istoku. Artjom je udaljen više od 200 kilometara od stanice u Hasanju, na granici Rusije sa Severnom Korejom.

Na video snimku koji je objavila agencija RIA Novosti, Kim, koji retko napušta Severnu Koreju, vidi se kako maše dok crvenim tepihom hoda ka vozu, uz muzičku pratnju vojnog orkestra i rusku delegaciju koja ga je ispratila. Severnokorejski lider i ruski ministar odbrane Sergej Šojgu razgovarali su o praktičnim pitanjima jačanja vojne saradnje, javili su državni mediji u Severnoj Koreji. Severnokorejski mediji podsetili su da su tokom posete Rusiji Kimu predstavljeni ruski strateški bombarderi koji mogu da nose nuklearne bojeve glave, kao i hipersonične rakete i ratni brodovi.

Back to top button