Svet

Kina: Napetost između Sija i Trudoa zbog curenje informacija

SrbijaRealno/Peking/18.11.22. – Napet razgovor između kineskog predsednika Si Ðipinga i kanadskog premijera Džastina Trudoa posledica je curenja poverljivih detalja ranijeg razgovora između njih dvojice, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnjih poslova Kine.

„Kina je već uložila oštar protest Kanadi zbog nepoštovanja poverljivosti razgovora, naglašavajući da curenje detalja u spoljni svet nije u skladu sa zdravim razumom razmene na visokom nivou“, rekla je portparolka Ministarstva spoljnjih poslova Mao Ning, prenosi Rojters. Na video snimku koji je objavila kanadska TV može se videti kako se Si požalio Trudou što je detalje njihovog razgovora preneo medijima.

„Sve o čemu smo razgovarali dato je novinarima. To nije primereno“, kazao je Si.

On je Trudou rekao da to nije način kako se treba ophoditi.

„Ko je ozbiljan vodi dijalog uz međusovno poštovanje. U suprotnom je teško reći šta će biti rezultat“, upozorio je Si. Trudo je rekao je da u Kanadi veruju u slobodne, otvorene razgovore. Kazao je da se nada da će dijalog biti nastavljen i dodao da želi konstruktivno da sarađuje sa Sijem.

Međutim, dodao je, postojaće i stvari u vezi kojih neće postojati saglasnost. Si je samo poručio „stvorite te uslove“, i potom rukujući se sa Trudoom nastavio svoj put.

Inače sastanak između Trudoa i Sija na samitu G20 na Baliju bio je prvi susret dvojice lidera posle više od tri godine. Taj sastanak, međutim, nije tretiran kao ostali susreti Sija sa drugim liderima, već je okarakterisan kao nezvaničan razgovor.

Back to top button