Svet

Kina: Ne odbacujemo upotrebu vojne sile po pitanju Tajvana

SrbijaRealno/Peking/26.10.22. – Vlasti u Pekingu ne odbacuju mogućost upotrebe vojne sile za ponovno ujedinjenje Tajvana sa Kinom, saopšteno je danas iz Kancelariji za poslove Tajvana.

„Ne obećavamo da ćemo se uzdržati od upotrebe vojne sile. Kina zadržava pravo da iskoristi sva neophodna sredstva (za konačno ujedinjenje sa Tajvanom)“, naglasio je predstavnik Kancelarije na konferenciji za novinare.

Istovremeno, zvaničnik je napomenuo da je Peking posvećen mirnom ujedinjenju sa Tajvanom i da će ostati odan principu „jedna zemlja, dva sistema“.

„Kina ima nepromenljiv i jasan stav o Tajvanu“, dodao je on.

Tajvanom upravlja lokalna administracija od 1949. godine, kada su preostale snage generala Čang Kaj Šeka (1887-1975) poražene u Kineskom građanskom ratu i našle utočište na tom ostrvu.

Tajvan je zadržao zastavu i nekoliko drugih simbola Republike Kine iz vremena koje je prethodilo dolasku komunista na vlast.

Prema zvaničnom stavu Kine, koji podržava većina zemalja, uključujući Rusiju, ostrvo Tajvan je jedna od kineskih provincija, navodi ruska agencija.

Back to top button