Svet

Kina održava vežbe oko Tajvana, razgovara sa Japanom o nesuglasicama

SrbijaRealno/Peking/10.04.23. – Kineska vojska nastavila je danas vežbe oko Tajvana, saopštili su kineski državni mediji. U vežbama oko Tajvana učestvuju vazdušne i pomorske snage Kine, a pridružio im se i nosač aviona, dok je Tajpej saopštio da je primećen novi talas ratnih aviona oko ostrva.

Kina je u subotu najavila trodnevne vežbe, nakon što se predsednica Tajvana Caj Ing-ven vratia u Tajpej, posle susreta u Los Anđelesu sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kongresa SAD, Kevinom Mekartijem, preneo je Rojters. Kineska državna televizija objavila je da su avioni, uključujući i bombardere H-6 sposobne da nose nuklearno oružje, kao i ratni brodovi, vežbali da “formiraju višesmernu blokadu celog ostrva”. Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je do jutros primetilo 59 vojnih aviona i 11 brodova oko Tajvana.

Istovremeno, visoki japanski i kineski zvaničnici sreli su se danas kako bi razgovarali o pomorskim nesuglasicama u spornim vodama Istočnog kineskog mora. Uoči razgovora, šef kineske delegacije Hong Lijang, rekao je da Peking želi saradnju u pomorskoj oblasti sa Japanom, kao i da očekuje “duboku konverzaciju” sa japanskim kolegama. Portparol japanske vlade rekao je da je Japan pažljivo pratio kineske vežbe oko Tajvana. “Važnost očuvanja mira i stabilnosti u Tajvanskom moreuzu nije samo pitanje sigurnosti za Japan, već i za stabilnost cele međunarodne zakednice”, rekao je sekretar vlade Hirokazu Macuno.

Na prošlom kinesko-japanskom sastanku u novembru, Hong je kritikovao Tokio zbog komentarisanja kineskih aktivnosti u Tajvanskom moreuzu, odvajajući kinesko ostrvo od kopnenog dela zemlje. On je zatražio od Japana da povuče brodove iz mora oko ostrva u Istočnom kineskom moru, oko kojih se spore Peking i Tokio. SAD, koje nemaju nikakav suverenitet nad ostrvima, saopštile su da bi smatrale svaki pokušaj Kine da osvoji ostrva kao napad na njenog saveznika.

Back to top button