Svet

Kина позива на одрживи европски безбедносни механизам

СрбијаРеално/Пекинг/25.02.22. – Kина се залаже за потпуно напуштање хладноратовског менталитета око украјинског питања, као и за формирање уравнотеженог и ефикасног механизма за осигурање европске безбедности, рекао је кинески председник Си Ђинпинг у петак у телефонском разговору са руским колегом Владимиром Путином.

„Неопходно је напустити хладноратовски менталитет, узети у обзир и поштовати легитимне безбедносне бриге земаља и формирати, кроз преговоре, уравнотежен, ефикасан и одржив механизам [за осигурање] европске безбедности“, цитира Централна телевизија Kине. него како каже.

„У последње време ситуација на истоку Украјине се драстично променила и привлачи повећану пажњу међународне заједнице“, додао је кинески председник.

Руски председник Владимир Путин рекао је у телевизијском обраћању у четвртак ујутру да је као одговор на захтев шефова република Донбаса донео одлуку да изведе специјалну војну операцију. Руски лидер је истакао да Москва нема планове да окупира украјинске територије. Одмах након тога, Вашингтон, ЕУ, Лондон, као и низ других држава саопштили су да уводе санкције руским физичким и правним лицима. Преноси Тасс

Back to top button