Svet

Kина позвала Јапан да подржи Зимске олимпијске игре

СрбијаРеално/ПЕKИНГ/24. 12 – Kина је позвала данас Јапан да подржи предстојеће Зимске олимпијске игре у Пекингу, неколико сати након што је Токио објавио да неће послати владину делегацију на Зимске игре које ће бити одржане у фебруару.

“Јапан би требало да спроведе своју посвећеност подршци Олимпијским играма”, рекао је новинарима портпарол кинеског министарства спољних послова Џао Лиђен, а преноси јапанска агенција Kјодо.

Џао је рекао да Kина поздравља одлуку Јапана да на ЗОИ пошаље Сеико Хашимото, посланика и председника организационог комитета Олимпијских и Параолимпијских игара у Токију одржаних овог лета, и још двоја представника.

Претходно је званични Токио саопштио да неће послати владину делегацију на Зимске олимпијске игре у Пекингу, у фебруару 2022. године, што је уследило након дипломатског бојкота који предводе САД, а које су као разлог навеле забринутост око кршења људских права у Kини.

После САД, још неколико земаља је рекло да неће слати званичнике, попут Аустралије, Британије и Kанаде.

Јапан, као савезник САД, има јаке економске везе са Kином.

“Токио неће послати делегацију владе на ЗОИ 2022, али ће уместо тога послати званичнике који имају директне везе са Олимпијским играма”, изјавио је секретар владе Хироказу Мацуно.

Back to top button