Svet

Kina: Vang i Patrušev protiv vraćanja mentaliteta Hladnog rata

SrbijaRealno/Peking/22.02.23. – Najviši kineski diplomata Vang Ji i sekretar ruskog Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev saglasili su se tokom sastanka u Moskvi da treba odlučno podržati mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu i usprotivili se vraćanju “mentaliteta” Hladnog rata, saopštilo je danas kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Vang, inače direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i član Politbiroa Centralnog komiteta KPK, sastao se sa liderima kinesko-ruskog mehanizma za strateško bezbednosno savetovanje i Patruševim, s kojima je razgovarao o načinima za poboljšanje globalnog upravljanja, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva, a prenosi Rojters. Tokom sastanka razmenjena su mišljenja o situaciji u Ukrajini, dodaje ministarstvo, ne navodeći detalje. Kako napominje, obe strane izrazile su spremnost da zajedno praktikuju “istinski multilateralizam, suprotstavljanje svim oblicima jednostranog nasilja i promovisanje demokratizacije međunarodnih odnosa i multipolarizacije sveta”.

Vang bi danas trebalo da se sastane i sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ne isključuje mogućnost da se Vang sretne i sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Vang je juče stigao u posetu Moskvi.

Back to top button