Svet

Kina zabranila govor Šarla Mišela, predsednika Saveta EU

SrbijaRealno/Brisel/08.11.22. – Kineske vlasti su zabranile emitovanje govora predsednika Saveta EU Šarla Mišela tokom ceremonije otvaranja međunarodnog sajma u Šangaju, prenose danas belgijiski mediji i dodaju da je vest potvrdio i portparol Mišela, Barend Lejts.

Mišel je snimio video poruku koja je trebalo da bude emitovana zajedno s porukama drugih svetskih lidera na otvaranju sajm China International Import Expo (CIIE) u petak.

U video poruci, Mišel kritikuje „ilegalni rat“ koji Rusija vodi u Ukrajini i apeluje na Kinu da izvrši veći pritisak na Rusiju i da traži od nje da okonča rat.

“Kina treba da igra ulogu, koristeći svoj uticaj, da zaustavi brutalni rat Rusije. Vi možete da pomognete da se ova situacija okonča“, rekao je Mišel u poruci,kako prenosi Rojters.

Kineske vlasti su odlučile da ne emituju ovaj govor, smatrajući ga previše kritičnim.

“Predsednik Mišel je pozvan da se obrati na ovoj ceremoniji“, potvrdio je Lejts za Rojters.

“Kao što su zahtevale kineske vlasti, mi smo zaista poslali unapred snimljenu poruku, koja na kraju nije emitovana. Razgovarali smo o tome normalnim diplomatskim kanalima”, rekao je Lejts.

Kineska ministarstva spoljnih poslova i trgovine, organizatori sajma i gradska vlada Šangaja nisu bili dostupni za komentar, navode belgijski mediji.

Back to top button