Svet

Kинеска индустрија се опоравила у мају, потрошња слаба

СрбијаРеално/Пекинг/15.06.22. – Kинеска економија се донекле стабилизовала у мају након оштрог пада претходног месеца узрокованог строгим ковид мерама ограничења, при чему је индустријска производња неочекивано порасла, али је потрошња остала и даље слаба.

Подаци, ипак, указују на делимичан опоравак друге највеће светске економије од потпуног или делимичног затварања десетина градова у марту и априлу, укључујући и комерцијални центар Шангај с циљем свођења ковид заразе на нулу. Индустријска производња је у мају порасла за 0,7 одсто у односу на годину раније, након пада од 2,9 одсто у априлу, показали су данашњи подаци Националног бироа за статистику (НБС), док су аналитичари предвиђали у анкети Ројтерса негативан резултат од 0,7 одсто.

Пошто су купци у неким градовима морали и даље да остану у својом домовима, малопродаја је и у мају забележила пад од 6,7 процената, али блажи него у априлу када је потонула за 11,1 посто.

Према подацима Kинеског удружења трговаца путничких аутомобилима, у земљи је прошлог месеца продато 1,37 милиона путничких возила, или за 17,3 одсто мање него у мају 2021. године, након пада од 35,7 одсто у априлу.

Инвестиције у основна средства, кључни индикатор који прате власти у настојању да подрже привреду, порасле су за 6,2 процента у првих пет месеци, у поређењу са очекиваним растом од 6,0 посто. Kинеска влада је појачала инфраструктурне инвестиције и такође најавила пакет од 33 мере које покривају фискалну, финансијску, инвестициону и индустријску политику како би оживела економију разорену пандемијом.

Стопа незапослености заснована на националној анкети пала је на 5,9 процената у мају са 6,1 посто у априлу, и незнатно је изнад владиног циља за 2022. од око 5,5 одсто. Међутим, анкетна стопа незапослености у 31 великих градова је скочила на 6,9 посто, што је највиши ниво у историји. Kина је поставила годишњи циљ економског раста од око 5,5 процената за ову годину, али многи економисти сматрају да је то све више недостижно.

Kинеске банке су у мају одобриле 1,89 билиона јуана (280,62 милијарде долара) нових зајмова, што је скоро утростручен априлски износ и далеко више од очекивања. Али, 38 одсто нових зајмова у мају односило се на краткорочно финансирања рачуна, што сугерише да је стварна потражња за кредитима и даље слаба. Централна банка је данас задржала средњорочну каматну стопу на непромењеном нивоу пети месец заредом, у складу са тржишним предвиђањима, додаје Ројтерс.

Back to top button