Svet

Kineski ministar spoljnih poslova: Obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini

SrbijaRealno/Šangaj/21.04.23. – Kineski ministar spoljnih poslova Ćin Gang poručio je danas da obe strane Tajvanskog moreuza pripadaju Kini, te da je ispravna stvar da Kina očuva svoj suverenitet.

“Nedavno se pojavila apsurdna retorika kojom se Kina optužuje za promenu statusa kvo, čime narušava mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza. Takva logika je apsurdna, a zaključak je opasan”, poručio je kineski ministar na Lanting forumu u Šangaju, prenosi Rojters. Dodao je da oni koji su pošteni mogu da vide ko se bavi “hegemonističkim maltretiranjem”.

“Time se ne bavi Kina, već separatističke snage Tajvana i šačica zemalja koje pokušavaju da naruše status kvo”, rekao je on. Ćin je upozorio da će oni koji se budu igrali vatrom na Tajvanu, na kraju izgoreti. Peking je nedavno održao vojne vežbe oko ostrva nakon što se predsednica Tajvana Cai Ing-Ven vratila u Tajpej posle sastanka u Los Anđelesu sa predsednikom američkog Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem. Kineske vlasti Tajvan smatraju svojom teritorijom i osuđuju svaki sastanak na visokom nivou između tajvanskih i stranih zvaničnika, navodi Rojters.

Back to top button