Svet

Kirbi: SAD će učiniti sve što treba da zaštite Južnu Koreju

SrbijaRealno/Vašington/24.04.23. – Sjedinjene Američke Države će učiniti sve što je neophodno da pomognu da se odbrani njihov ključni saveznik Južna Koreja, izjavio je danas portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je to rekao nakon što je, kako navodi južnokorejska novinska agencija Jonhap, Rusija poručila da će naoružati Severnu Koreju ukoliko Južna Koreja pošalje oružje Ukrajini. Kirbi je kazao da slanje novih vojnih tehnologija Severnoj Koreji “ne bi donelo korist nikome”.

“Nastavićemo da radimo na produbljavanju i pojačavanju saveza koji imamo sa Južnom Korejom, što shvatamo ozbiljno”, istakao je Kirbi na konferenciji za novinare u Vašingtonu. On je naveo da je posvećenost SAD da brani Južnu Koreju čvrsta i da će Vašington nastaviti da radi sve što je potrebno da ispuni tu obavezu. Jonhap piše da je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao da bi Moskva mogla da razmotri slanje najnovijeg naoružanja Severnoj Koreji ukoliko Seul pošalje oružje Ukrajini.

Back to top button