Izdvojene vestiSrbija

Кисић: И следеће године ковид-19 један од главних изазова

СрбијаРеално/БЕОГРАД/14.12 – Министарка за рад, запошљавање, социјална и економска питања Дарија Кисић Тепавчевић указала је на то да ће и следеће године један од главних изазова са којима ћемо се суочавати бити вирус корона и у том смислу навела да се вирус променио те је сада потребно за колективни имунитет више од 80 одсто.

Кисић Тепавчевић је пре конференције “The Economist: Свет у 2022” позвала грађане да се вакцинишу наводећи да је Србија међу првима набавила вакцину 24. децембра, али да још нисмо достигли ни 60 одсто вакцинисаних грађана.

“Још увек није довољан број наших грађана вакцинисан да бисмо зауставили ширење овог вируса, нисмо достигли 60 одсто, а сада се вирус толико променио да су процене да је потребно да више од 80 одсто нас буде вакцинисано”, указала је Кисић Тепавчевић.

Када су у питању показатељи на тржишту рада, према речима Кисић Тепавчевић, они су значајно побољшани у току пандемијске године.

Незапосленост је готово сваког месеца била нижа него претходног месеца тако да је у новембру 1.000 људи више запослено у односу на октобар, казала је министарка и додала да, ако гледамо од јануара закључно са новембром, 207.000 људи са евиденције незапослених је запослено, што је 7,2 одсто више него што је било претходне године.

Фото: СрбијаРеално/ Милош Рафаиловић

“Поносни смо и на програм Моја прва плата”, казала је и додала да је отворен и други циклус тог програма те да ће још више од 10.000 младих имати прилику да добије своју прву плату.

Министарство за рад, запошљавање, социјална и борачка питања ради и на јачању законског оквира и када је у питању поље социјалне заштите, поље рада, безбедности на раду, каже министарка и додаје да је почетком године у фебруару усвојен закон о социјалној карти, који ће следеће године профункционисати.

“Заједно градимо и Србију без баријера. Када је реч о особама са инвалидитетом, имали смо стотину заједничких активности које су допринеле да полако рушимо једну по једну баријеру и то је један од сигурних показатеља да наша земља сигурно корача путем напретка и бољег живота свих наших грађана”, навела је Кисић Тепавчевић.

Back to top button