Izdvojene vestiSrbija

Кисић Тепавчевић: Оснажити додатно женско предузетништво

СрбијаРеално/БЕОГРАД/9.12 – Иако се целокупан сектор привреде суочава са изазовима насталим избијањем пандемије коронавируса, женско предузетништво у Србији одолева свим притисцима, а од почетка 2020. године у Србији жене су успеле да оснују 30 нових предузећа.

Женско предузетништво потребно је подржати и додатно оснаживати, поручено је данас у Новом Саду на конференцији „Женско предузетништво у време глобалних изазова“, а више пута је истакнуто да би што пре требало мапирати све проблеме са којима су жене у бизнису данас суочене.

Министарка за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да су жене носиоци породице и друштва у целини, али да то не значи да жене не желе да буду мајке и супруге, ћерке и сестре, те да су даме емпатичне и да такве треба и да остану. „Увек ми је сметало да је жена жена, а мушкарац човек. Жена је људина на штиклама, али и када је боса. Није једноставно ни ходати на штиклама, иако смо то стоички прихватиле, навикле смо и волимо да изгледамо лепо и износимо све животне улоге“, рекла је Кисић Тепавчевић, уз поруку да су гледе жене и даље на снази бројни негативни показатељи на тржишту рада.

Кисић Тепавчевић је навела да су већина високообразованих у Србији управо жене, као и да је међу онима са докторским дипломама такође у многоме више жена него мушкараца, али да то, нажалост, и даље не утиче на бољи положај дама на тржишту рада.

„Незапослених је више међу женама. Тако да су жене у нашој Националној стратегији о запошљавању препознате као рањивија категорија где је потребно да усмеримо више пажње и више активних мера запошљавања“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Подсетила је да је приликом пружања подршке државе остваривању сопствених идеја у покретању послова, а када су у питању субвенције за самозапошљавање, готово половина средстава додељено женама у текућој календарској години.

Back to top button