Izdvojene vestiSrbija

Кисић Тепавчевић: Подршка додатним мерама превенције повреда на раду

СрбијаРеално/АРАНЂЕЛОВАЦ/26.11 – Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић учествовала је на округлом столу „Здравствено осигурање – снага и партнер државе“, који је у Аранђеловцу организовало Удружење осигуравача Србије, где је истакла да држава подстиче додатно осигурање запослених, као још једну меру бриге за запослене и њихов бољи положај на раду.

Кисић Тепавчевић је навела да све већи број компанија чији је оснивач држава размишља у таквом правцу, јер сада постоје материјалне могућности за то, захваљујући развоју привреде и јачању економске снаге државе.

Министарка је рекла да је циљ додатних мера превасходно превенција повреда на раду и професионалних болести, али и већа продуктивност запослених.

„Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања омогућава здравствене прегледе свих запослених, а скоро сви су искористили те додатне погодности. То је нешто што су запослени препознали као веома значајно и као велики бенефит“, казала је Кисић Тепавчевић и додала да је здравствена заштита запослених коју организује и обезбеђује послодавац, ради стварања услова за здравствено одговорно понашање и заштиту здравља на радном месту, регулисана одредбама Закона о здравственој заштити. Законом о раду прописан је минимум зашите по основи рада, а он такође омогућава да се на основу општих аката, колективним уговором, правилником о раду, као и уговором о раду утврде и већа права”, указала је Кисић Тепавчевић.

Поручила је да министарство које води ради на унапређењу законодавног оквира у области безбедности и здравља на раду и да је у том циљу израђен Нацрт закона о безбедности и здрављу на раду, који је заснован на принципу превенције.

Back to top button