Svet

Kišida: Japan mora učiniti sve da osigura bezbednost učesnika samita G7

SrbijaRealno/Hirošima/16.04.23. – Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je da Japan mora učiniti sve što je moguće kako bi osigurao bezbednost učesnika samita G7, u maju u Hirošimi.

Kišida je, dan nakon što je nepovređen evakuisan kada je muškarac bacio dimnu bombu dok se pripremao da održi govor u gradu Vakajama, istakao da Japan ne sme da dozvoli akte nasilja koji podrivaju temelje demokratije, prenosi Rojters. Japanske vlasti saopštile su da je jedan policajac zadobio lakše povrede kada je u pravcu Kišide bačena improvizovana eksplozivna naprava, dok se pripremao da održi govor u luci gradića Vakajama, na jugozapadu Japana. Policija je uhapsila 24-godišnjeg Kimuru Rjudžija koji živi u gradu Kavanjiši u prefekturi Hjogo, pod sumnjom da je nasilno ometao skup na kojem je držao govor premijer Japana, prenela je državna televizija HNK.

Kišida je nakon incidenta nepovređen bezbedno evakuisan, a sat kasnije se vratio redovnim aktivnostima u okviru predizborne kampanje i održao 20-minutni govor na železničkoj stanici u Vakajami, u kojem se izvinio “što je izazvao zabrinutost ljudi”. Kišida je boravio u Vakajami kako bi podržao lokalnog kandidata svoje Liberalno-demokratske partije pred predstojeće dopunske izbore za parlament. Bivši premijer Šinzo Abe smrtno je stradao u julu prošle godine tokom govora u gradu Nara uoči izbora za Dom savetnika, gornji dom japanskog parlamenta. To je uticalo da japanska policija pojača mere bezbednosti za VIP ličnosti.

Back to top button