Svet

Kивинен: Финска се деценијама припремала за руски напад

СрбијаРеално/Хелсинки/22.06.22. – Финска се деценијама припрема за руски напад и пружила би јак отпор уколико до њега дође, изјавио је данас начелник оружаних снага те земље, генерал Тимо Kивинен.

„Наша земља је изградила значајан арсенал оружја, али поред војне опреме, кључни фактор је то што ће Финци бити мотивисани да се боре“, поручио је генерал Kивинен, преноси агенција Ројтерс. Некада неутрална земља, Финска је 18. маја, заједно са Шведском, службено поднела захтев за придруживање војном савезу НАТО због забринутости да би могло да јој се деси оно што се десило Украјини.

Од Другог светског рата, Хелсинки је одржао висок ниво војне спремности.

„Ми смо систематски развијали нашу војну одбрану управо за ову врсту ратовања која се води у Украјини, уз масовну употребу оклопних снага, али и ваздухопловства“, рекао је Kивинен. Kако је оценио, Украјина је била тежак залогај за Русију, а то би била и Финска. Ова нација од 5,5 милиона људи има војну снагу од око 280.000 војника са 870.000 обучених резервиста.

Није укинула војну обавезу за мушкарце као што су то учиниле многе друге западне нације након завршетка Хладног рата.

Финска троши два одсто свог БДП-а на одбрану, што је виши ниво потрошње од многих земаља НАТО. Око 82 одсто испитаника у анкети Министарства одбране од 18. маја рекло је да би били спремни да учествују у националној одбрани, уколико Финска буде нападнута. Kивинен је поздравио одлуку Финске за чланство у НАТО.

„Чланство у НАТО омогућило би Финској да појача свој капацитет раног упозоравања, тако што ће бити део заједничке контроле ваздушног простора Алијансе“, поручио је Kивинен.

Такође је додао да би Финска имала користи од одвраћања, у којој је напад на једну чланицу напад на све њене чланице.

„Ипак, главну одговорност за одбрану Финске и даље ће сносити Финска“, поручио је он.

Back to top button